Period od oktobra do novembra je pravo vreme za sadnju lukovica koje cvetaju u proleće i rano leto. Evo nekoliko saveta kako da ulepšate svoje dvorište.

* Male grupacije lukovica ušuškane među perenama, žbunjem, ili stenjem, stvaraju kontrasne efekte u vrtu. Koristite visoke vrste krupnih cvetova kao što su lale, narcisi i ukrasni luk. Ukoliko želite da lukovice kombinujete sa perenama, uvek prvo zasadite perene, jer one daju strukturu leji. Prilikom sadnje perena vodite računa o rastojanju između njih da bi mogle lepo razviti.

* Kombinujte lukovice različtih visina i boja. Pri izboru vrsta i sorti vodite računa da sve cvetaju u isto vreme.Ukoliko niste sigurni da ćete napraviti pravu kombinaciju, možete kupiti gotove, poručiti ih preko Interneta ili kataloga.

* Ako želite da bašta izgleda prirodno, zasadite veću grupaciju lukovica u neformalnom obliku, kombinujući maksimalno dve do tri vrste i boje.

* Kombinujte lukovice sa perenama koje rano cvetaju na proleće poput kukureka ili ljubičice dan i noć. Na primer, kombinujte žuto-narandžasti narcis uz žute ljubičice dan i noć.

* Zasadite niske jesenje lukovice u travnjaku. Za grupnu sadnju najbolje je da iskopate ceo busen trave, pa njime prekrijete posađene lukovice. Zemlju treba otkopati i usitniti na dubini od 10 cm i u nju utisnuti lukovice, odnosno gomolje. Prvo prolećno šišanje travnjaka može da sačeka dok iz zemlje ne izvire nadzemni delovi biljaka. Ne šišajte delova travnjaka na kojem su posađene lukovičaste cvetnice!

* Ako u delu vrta želite da imate samo jednu vrstu, koristite sorte koje u različito vreme cvetaju.