Peruanska jagoda ili kineski fenjer: Lepi narandžasti lampioni

V. N.

26. 09. 2017. u 09:20

Fizalis je grm na kojem raste bobičasto voće, a jesen je trenutak kada pokazuje svu svoju lepotu

Перуанска јагода или кинески фењер: Лепи наранџасти лампиони

FIZALIS, poznatiji kao peruanska jagoda ili kineski fenjer je grm na kojem raste bobičasto voće, a jesen je trenutak kada pokazuje svu svoju lepotu.

Može da dostigne najviše metar, pa je pogodna za balkone koji su okrenuti ka jugu ili zapadu. Cveta od proleća do jeseni, a od belih cvetova nastaju zeleni lampioni, koji krajem avgusta postaju bež. Upravo ovaj plod je najveća atrakcija ove biljke, jer narandžaste bobice izgledaju kao lampioni. Zreli plodovi mogu da se jedu, jer su slatko-kiselog ukusa. Bobice su izuzetno zdrave i podižu imunitet, ali ne sme da se pojede više od pet do šest dnevno.

Lampioni su najlepši jesenji ukras, jer su okruženi listovima u obliku srca. Membrana oko plodova se polako suši, pa će kada sazreju narandžaste loptice izgledati kao klikeri u mrežici.

Zimi fizalis mora da bude u zatvorenom prostoru, a kao što se leti svakodnevno zaliva, tokom hladnih meseci se to radi štedljivo. Potrebno mu je hranljivo zemljište i dobro je prihranjivati ga leti, jer će tako više cvetati i imati više lampiona.

Orezuje se jednostavno, zakidanjem vrhova izdanaka dok se ne razbokori. Razmnožava se reznicama ili semenom. Veoma je otporan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije