Slamnati cvet

Ž. P.

06. 08. 2017. u 13:10

Biljka neobičnog naziva ima živopisne cvetiće koji ukrašavaju bašte, terase i prozore tokom leta i jeseni, čak i zimi kao suv cvetni aranžman

Сламнати цвет

BILJKA neobičnog naziva ima živopisne cvetiće koji ukrašavaju bašte, terase i prozore tokom leta i jeseni, čak i zimi kao suv cvetni aranžman. Grmolikog je oblika, raste oko 80 cm, a ime je dobila jer su joj cvetovi papirno-slamnate strukture, sakupljeni u glavičaste cvasti veličine 5cm.

Okolinu ukrašavaju raskošnim bojama: žutom, narandžastom, crvenom, ružičastom, a mogu biti i beli ili bronzano ljubičasti. Slamnati cvet se pojavljuje od juna do oktobra, tokom noći ili u kišnim danima, cvetovi su čvrsto zatvoreni.

Najbolje raste na sunčanoj poziciji, umereno plodnoj, vlažnoj i dobro propusnoj zemlji. Ako je suva, pojavljuje se manje cvetića, a na potpuno suvom tlu ne može da opstane. Đubri se od aprila do avgusta đubrivom sa manje fosfora.

U hladnijim predelima se uzgaja kao jednogodišnja biljka, dok kao trajnica može da opstane samo u predelima gde temperatura nikada ne pada ispod nule.

U vrtovima se sadi po obodu leja i gredica ili služi da se one popune. Kultivari niskog rasta mogu se koristiti za sadnju u prozorske saksije ili žardinjere. Važno je i znati da slamnati cvet privlači pčele, leptire i ptice.

Ukoliko želite da uberete i osušite raskošne cvetiće, najbolje je da to učinite oko podneva. Uklonite listova i zavežite u buketiće, sušite na senovitom, prozračnom mestu okačene na dole. Cvetovi za sušenje se beru dok su na pola otvoreni, da bi se tokom sušenja potpuno otvorili. Ova biljka se razmnožava semenom koje se seje u proleće ili deljenjem biljke u proleće i jesen. Sadi se na razmaku 20-30 cm.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije