Ukusne latice iz saksije

A. MIKATA

05. 08. 2017. u 11:15

Укусне латице из саксије
Pet cvetnica koje cvetaju čitavo leto i mogu da se jedu. Uz nanu i peršun, so i biber, šareno cveće daće aromu i boju salatama

CVETOVI dragoljuba, kafidice, viole, kamilice i pitomog sleza mogu da se jedu i uz zelenu salatu i voće osvežavaju tokom letnjih meseci.

Još od prvih jagoda, a zatim uz krastavac, dinju ili zelenu salatu mogu se dodati latice jestivog cveća, jer će salata dobiti novu aromu. Pupoljci dragoljuba mogu da se stave i u turšiju i budu zamena za kapare, a sitno iseckani listovi mogu da se pospu i po hlebu s puterom.

Uz nanu, peršun i vlašac, sa malo bibera i soli, jestivo cveće biće odlično predjelo i fantastično iznenađenje za goste. Zbog toga, ovih pet cvetnica, koje cvetaju čitavog leta, treba gajiti u vrtu.

DRAGOLJUB voli sunce zbog čega su njegovi listovi i cvetovi bogati vitaminima i ukusni u salati. Narandžasti cvetovi dragoljuba mogu se gajiti u vrtu, ali i u saksiji na balkonu. Ova povijuša može da poraste i tri metra u dužinu, a važi za jednogodišnju biljku. Cvetove treba redovno brati, a suve uklanjati, da bi bujno rastao. Ima skromne zahteve, uspeva na suncu i u polusenci, a jednom mesečno je treba prihraniti. Odlično uspeva kada se seje. Treba izbegavati glinovitu zemlju.

KADIFICA odlično uspeva u svakoj vrsti zemljišta, a traži samo redovno zalivanje. Cvetovi su jestivi i ukusan dodatak letnjim salatama.

Ovo je niska biljka i može se gajiti u svakoj vrsti posude, s cveta do prvih mrazeva. Cvetovi su najčešće žuti ili narandžasti, mada ih ima i crvenih. Zahvaljujući mirisu ne vole je puževi i štetočine, pa se često sadi u organskim baštama. Voli sunce i hranljivo zemljište, kao i redovno zalivanje. Postoji mnoštvo sorti, a može da se uzgaja i iz semena koje se seje u februaru.

VIOLA se gaji kao jednogodišnja ili višegodišnja biljka, a cveta cele godine ukoliko se pravilno neguje.Ova zemljasta biljka ima plitak koren i treba je štititi od prevelike vlage. Veoma je otporna i lepo raste u senci ili na suncu, a potrebno joj je hranljivo zemljište. Da bi duže cvetala treba uklanjati precvetale cvetove, a pošto je jestiva - treba ih redovno brati za salatu. Viola može i da se poseje tokom jula i avgusta, a kada nikne treba je rasaditi.

KAMILICA je samonikla, jednogodišnja zeljasta biljka, a iz polja se može preneti u baštu. Može i da se poseje u rano proleće ili u jesen, a cvetovi koji padnu u zemlju naredne godine trebalo bi da obnove biljku. Prijaju joj neutralno zemljište, sunčana pozicija i mineralna prihrana. Tokom leta neprestano cveta. Bere se kada su latice napola otvorene.

SLEZ je dvogodišnja biljka nezaobilazan ukras seoskih bašta. Ova visoka biljka ima jestive cvetove lila, roze, bele ili narandžaste boje. Jestiv je samo pitomi slez, a cveta od jula do septembra. Voli sunčano i toplo stanište, zaštićeno od kiše. zemlja ne sme da bude potpuno suva i mora da se redovno zaliva i snabdeva hranljivim materijama. Zbog visine i do 2,5 metra slezu je potreban oslonac, a idealna su mesta uz živu ogradu ili zid, a u saksiji je neophodan potporni štapić.

Seje se od maja do jula, a sledeće godine raste samoniklo. Da bi što duže trajao za salate treba ga orezati odmah posle cvetanja, jer čim seme sazri biljka slabi i ostavlja potomstvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije