Kako da rasterate krtice sa travnjaka

Igor Jovanović, dipl. inž. zaštite bilja, GOMADJO

08. 04. 2017. u 08:08

Krtice su zakonom zaštićene i ne smeju se ubijati. Ali mogu se primenjivati repelenti (sredstva za odbijanje), koji potiskuju ove životinjice

Како да растерате кртице са травњака

KRTICA je sitni sisar, koja živi ispod površine zemljišta, neumorno kopa tunele i pravi krtičnjake na površini zemlje. Hrani se isključivo životinjskom hranom – kišnim glistama i insektima. Ne hrani se biljkama, već ih samo podriva. Najveći problem sa krticama su njihovi krtičnjaci, koji nastaju kada počnu izbacivati zemlju iz svojih hodnika. Ovi krtičnjaci su smetnja vlasnicima lepo uređenih travantih površina i dvorišta. Podrivanjem zemljišta ispod biljaka, odvajaju korenov sistem biljke od zemljišta, usled čega može doći do sasušenja travnatih površina.

Krtice su zakonom zaštićene i ne smeju se ubijati. Ali mogu se primenjivati repelenti (sredstva za odbijanje), koji potiskuju ove životinjice, sa površina koje je čovek oplemenio ka površinama sa lošijim uslovima za njihov život. U ovim lošijim uslovima, krtice daju manji broj legla i generacija sa manjim brojem jedinki. Ovim se krtice svode na tolerantnu brojnost, kojom se zadržava potrebna ravnoteža u biocenozi, a sprečavaju štete na travnjacima i baštama.

Jedan od takvih preparata je nemački Detia Wuhlmausgas (rodenticid – repelent), koji se efikasno koristi za suzbijanje krtica, voluharica i poljskih miševa na otvorenim površinama (parkovi, dvorišta i poljoprivredne površine). Preparat nije opasan za divljač i kućne ljubimce, a na krtice i sitne glodare deluje odbijajuće. Primenjuje se tako što grabuljom skidamo krtičnjak sa rupe tunela. U svaku rupu krtičnjaka i eventualne rupe pored krtičnjaka sipamo po jednu kafenu kašičicu preparata (granula). Zemlju grabuljom vratimo preko rupe, blago nagazimo petom preko rupe sa zemljom i zemlju poravnamo. Tretirane površine se prate naredna dva do tri dana za slučaj pojavljivanja novih krtičnjaka i njihovog korektivnog tretiranja. Na ovaj način smo uspešno očistili teren od krtica i do šest meseci.

Za dodatne informacije i savete o rasterivanju krtica sa vaše površine ovim repelentom, pozovite našeg stručnjaka na 063/8727-301.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Carnojevic

08.04.2017. 08:32

Oko mesta gde su se pojavile krtice,treba u zemlju ukucati drvene stapove visine pola metra,i na njih postaviti plasticne pet boce ,prethodno odsecenog dna,cepove ostaviti na flasi..sonarni efekat.U bastama gde ima dosta posejanog pasulja ,leguminoza nema krtica....prirodno,bez zagadjenja i provereno...inace krtice su korisne ponekad izbace i pokoji stari novcic na povrsinu baste...

Joca Prirodnjak

08.04.2017. 08:42

Krtica je veoma korisna zivotinja jer pokupi sve zrve koji jedu koren biljkama. Zato treba koristiti ona sredstva koja najlakse mogu da oteraju ove zivotinje sa livada i basti a koje su jedinstveni dar prirode.

Djole

08.04.2017. 10:57

Ima i onaj Nobelov repelent "TNT", procedura je slicna uz nuspojavu da on rastresa zemlju u krticnjacima pogodjenoj basti te spaja korjeni sistem biljke sa zemljom metodom parcijalnog slijeganja.

Pravda

08.04.2017. 11:54

verni terijer koji ceka ispred gomilice i najmanji trzaj moze biti koban po nju kad je on tu ...

Bili Piton

01.05.2018. 19:00

Na traktor čiji je auspuh dole ili na motorku sa više ulja u smesi crevo na auspuh i u rupu. GAS... kad počne da izlazi na ostale rupe kraj...

lucas

14.06.2018. 10:07

mi nemamo krtice na vrtu od kad su se nase mace par puta pomokrile u otvore krtina. Ka du se nakon godinu dvije krtice ipak vratile, u dtine smo ubacili po jednu macju "kakicu" i evo, krtice se vec trecu godinu nisu vratile.

MILAN RADOVIC

30.07.2019. 19:53

PRIKACIO SAM CREVO NA CESMU I GURNUO DRUGI KRAJ U KRTICNJAK. PUN SAT A I MOZDA VISE VODA JE ISLA, SA VODOM SIPAO SAM I PRERADJENO ULJE KAKO ISLO KANALOM. OTVORIO SAM VISE RUPA OD KRTICNJAKA I VIDEO SAM DA SU PUNI. POSLE DVA DANA ONA OPET KOPA, PROSTO NEVEROVATNO KAKO TO KANALI PUNI VODE A NIJE SE UDAVILA.