Plavo prskanje koštičavih voćaka

14. 11. 2016. u 16:00

Reč stručnjaka - Dragana Veljković, dipl. inž: Priprema za narednu sezonu počinje u novembru, kada se obavlja jesenje ili „plavo prskanje“ voćaka

Плаво прскање коштичавих воћака

IAKO jesen odmiče, voćari ne posustaju u brizi za zdravlje svojih voćaka. Dobri znalci svog zanata znaju da čim se završi tekuća vegetacija, valja se pripremiti za narednu. Priprema za narednu sezonu počinje u novembru, kada se obavlja jesenje ili „plavo prskanje“ voćaka.

Plavim prskanjem voćke se štite od bolesti kao što su: kovrdžavost lista breskve, šupljikavost lišća breskve, kajsije, šljive, trešnje, višnje. Prouzrokovači ovih bolesti, po završetku vegetacije ostaju u krošnji (pukotinama kore, na pupoljcima i drugim skrivenim mestima). Ukoliko su zime blage, patogeni zaraze delove voćke.

Kada se voćka jednom inficira, lečenje nije moguće kao što je to slučaj kod čoveka i životinja. Dakle, kod biljnih bolesti jedini način njihovog suzbijanja je sprečavanje zaraza. Ako se, na primer, kod breskve ne spreči da parazit dospe u pupoljke, onda on u njima tokom zime i u rano proleće obavi infekciju mladog lišća, još pre nego što se pupoljak otvori. Dok je list mlad na njemu se zaraza ne primećuje. Kad se list razvije i zaraza primeti, onda je kasno da se bilo šta učini. Zato su posledice napada bolesti vrlo štetne.

Zaštita koštičavih voćaka u jesen obavlja se preparatima na bazi bakra, koja su plave boje, pa kada se voćnjak njima isprska dobija plavičastu nijansu, po kojoj je i prskanje u ovom terminu dobilo ime – plavo prskanje. Najoptimalnije vreme za ovo prskanje je u prvoj polovini novembra, čim lišće opadne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Milenko

14.11.2016. 16:51

Naravno može i "crveno ulje" koje se ovih dana vratilo na tržište u poljo apoteke.

Nesa

14.11.2016. 20:40

Treba cekati pravi trenutak da nema kise minimum dva dana pre prskanja ,velika vlaznost grana,stabla i pupoljaka ,i sto tako posle da se sve lepo osusi i dobro pokrije vocku,ili ti da se izvrsi jedno lepo kupanje vocke.Naravno to ponoviti i u decembru cim uslovi dozvole pre snega i obavezno izvrsiti krecenje stabala

vitabrevis

15.11.2016. 06:41

@Nesa - I, kada će Vam tržište priznati sve ove troškove? (Kažete: "ponoviti i u decembru"?) Gde je prolećno plavo kupanje, preparati sa uljem... pa protiv monilije (tri prskanja u sedam dana), a potom ostalih 5-6 tretmana?