Može li žena da zadrži mlađeg muškarca: Evo šta kaže naš psiholog

Slavica Dobrosavljević

sreda, 06. 11. 2019. u 14:15

Може ли жена да задржи млађег мушкарца: Ево шта каже наш психолог

Depositphotos

U Srbiji je 2018. godine sklopljen 591 brak gde je žena deceniju i više starija od partnera

SIGURNO ste imali priliku da vidite zreliju ženu i mlađeg muškarca kako se drže za ruke i zaljubljeno gledaju. Verovatno vam ne bi ni privukli pažnju da razlika u godinama nije očigledna. Nekada se na ovo gledalo sa mnogo predrasuda, danas sa dozom tolerancije, mada su i dalje u većini oni koji smatraju da su ovakve emotivne "kombinacije" neprihvatljive. Zašto je sve više takvih veza i brakova i zašto jači pol bira starije dame, kada je prirodnije da zasnuje emotivni odnos sa devojkom približnih godina? Psiholog i psihoterapeut Milica Zarin ističe da je teško generalizovati i pojednostaviti partnerske odnose u kojima je žena starija od muškarca.

- Moramo bar teoretski da napravimo razliku između parova gde je žena nekoliko godina starija od muškarca i onih gde je ta razlika 15, 20 i više godina - kaže za "Život plus" Milica Zarin. - Kod nas postoji dosta funkcionalnih brakova srednje i starije generacije u kojima žene imaju nekoliko godina više od partnera. Shodno tome postoje predrasude da one ne bi trebalo da budu mnogo starije od jače polovine, jer se to ne uklapa u naš mentalitet i kulturu. Prihvatanjem svetskih trendova razbili smo tradicionalne obrasce i kodekse ponašanja u partnerskim i ljubavnim odnosima, pa nam je nekada teško da pronađemo pravi put i ostvarimo se emocionalno. Iz toga proizilaze razna eksperimentisanja u vezama i pri odabiru partnera, a granice između ženskih i muških uloga i obaveza su sve bleđe i nepostojanije.


JAČANjE EGA


Mada se često kaže da ljubav ne zna za godine i da nije pristojno "zaviriti" u nečiju intimu i krštenicu, mnogi će se najpre zapitati šta muškarce privlači kod starijih i zrelijih žena? Ali i šta takve dame vide u njima?

- Zainteresovanost mlađeg muškarca za vezu žena tumači kao njegovu spremnost za zajedništvo bez predrasuda. One sebe doživljavaju kao emancipovane, nezavisne i slobodne, a stupanje u vezu sa dosta mlađim muškarcem kao potvrdu samouverenosti. Takve žene su često u dobroj fizičkoj kondiciji, ulažu u svoj izgled, lični razvoj i duhovnost, a veza sa mlađim muškarcem donosi im još jednu potvrdu da im godine nisu prepreka za sreću. Tek posle izvesnog vremena se može zaključiti da li je odnos zasnovan na ljubavi ili je poslužio očuvanju ega, odnosno da li je u pitanju bila zaljubljenost, strast ili ljubav. Kada zaljubljenost prođe često se dešava da muškarac, ako je žena već ostvarena kao majka i finansijski nezavisna, bude odbačen i ostavljen.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji je 2018. sklopljen 1.901 brak, gde je nevesta pet ili više godina starija od mladoženje. Kada je reč o ženama koje su deset i više godina starije od partnera, prošle godine je u našoj zemlji pred oltar stao ukupno 591 par.

Na pitanje šta se smatra prihvatljivom razlikom u godinama, naša sagovornica kaže da ne postoji jasna odrednica kojom se propisuje šta je pristojna, niti društveno prihvatljiva granica.

- Rezultati istraživanja pokazuju da je idealna granica od tri do pet ili deset godina u korist muškaraca, ali takve studije imaju mnogo nedostataka i ne mogu biti dovoljno pouzdane. Predrasude su i da se partneri bolje razumeju i slažu ukoliko su generacijski bliži. To je nekada tačno, ali ne uvek. Postoje parovi kod kojih je razlika u godinama velika, ali neupadljiva, pa tek u razgovoru sa njima to otkrijete. Oni izgledaju kompatibilno, dopunjuju se i imate utisak da je razlika u godinama u službi njihovog boljeg funkcionisanja. Sa druge strane, ima primera kod kojih jedino primetite generacijski jaz i ne doživljavate ih kao skladan par. Kada ih bolje upoznate stičete utisak da ih jedino spaja obostrana želja da skrenu pažnju na to da im godine nisu problem.

Sa naslovnih strana domaće i svetske štampe često nam se smeše poznati parovi, gde su žene starije od partnera. Da li je to trend koji se primio i među običnim svetom?

- Možemo istaći povezanost sa trendovima, pokazivanjem i dokazivanjem da smo slobodoumni, širokih shvatanja i da prihvatamo otvoreno ono što je "in" bez straha i bojazni - kaže psiholog i psihoterapeut. - Vreme će pokazati da li smo istinski u stanju da se suprotstavimo predrasudama i pomeramo granice kao društvo ili je ovo još jedan novitet kojem smo širom otvorili vrata pre nego što smo kao društvo sazreli. Uvek je marketinški dobro kada popularne ličnosti nešto promovišu. To je i ovde slučaj. Kaže se "svakog čuda tri dana dosta", pa nakon osuda, komentara i napisa u novinama okolina se navikne na to. Spoj starije žene i mlađeg muškarca više nije senzacija. Poznati svetski parovi su javnim deklarisanjem skrenuli pažnju na sebe i na želju da pokažu da godine nisu problem, ali nisam sigurna da su učinili da to postane prihvatljivo, spontano i prirodno. Treba napraviti razliku između veza kojima je cilj da šokiraju javnost i povećaju popularnost i parova kod kojih postoji tendencija i volja da zajedno provedu život.
SREDOVEČNA KRIZA


U kom životnom periodu se žene najčešće odlučuju za mlađe muškarce? Psiholog i psihoterapeut Milica Zarin kaže da ne postoji pravilo, ali da se takvi izbori obično pripisuju krizi srednjih godina, naročito ako je reč o kratkotrajnim vezama. Nekada ima veze sa krizama, a nekada ne. Ipak, emotivni partneri kod kojih je razlika u godinama očigledna, često su na ispitu. Na kakve izazove i "klopke" nailaze?

- Najviše vremena provedu trudeći se da dokažu da im razlika u godinama nije problem, pa se na kraju ipak rastave. U većini slučajeva spaja ih osećaj zaljubljenosti, a kada prestane, to označava i kraj veze. Veliki broj ovakvih veza u psihološkom smislu ukazuje na pokušaj da se ego izbori sa kompleksima koji ometaju normalno funkcionisanje ličnosti. Kada je odnos postavljen na "staklenim nogama", onda se bilo kakva promena tumači kao ugrožavajuća i pogubna za opstanak veze. Želja za potomstvom, za izlascima, druženjem sa drugima, više slobodnog vremena mogu da budu problem, jer drugi partner to tumači kao sopstvenu neadekvatnost, što dovodi do nesuglasica, razmirica, svađa i nestabilnosti u odnosu. Kod parova gde nije velika razlika u godinama, osnova za vezu je stabilnija. Promene u željama partnera se ne tumače kao ugrožavanje, već kao izazov, oni se najčešće trude da izađu jedno drugom u susret bez straha od odbacivanja.

Često se na veze sa upečtaljivom razlikom u godinama gleda kao na kratkotrajan odnos, čiji je kraj izvestan. Da li je uvek tako? Imaju li perspektivu ili su kad-tad osuđeni na propast?

- Teško je davati takve prognoze, jer veza zavisi isključivo od partnera - ističe Milica Zarin. - Veće šanse za opstanak imaju veze u kojima partneri nisu opterećeni razlikom u godinama i kojima to nije najvažniji motiv za zajedništvo. Razlika u godinama je samo jedna karakteristika emotivne veze i ne treba joj pripisivati preterano značenje i u njoj tražiti uzrok svih problema, nezadovoljstava i nesuglasica. Bez obzira na razlike i naizgled prepreke među partnerima, u vezama ili brakovima ostaju oni koji su čvrsto odlučili da budu zajedno.I PEVAČICE VOLE "PILETINU"

OSIM u Holivudu, i na našoj javnoj sceni postoje primeri gde su žene starije od muškaraca. Pevačica Severina Kojić je od 2015. u braku sa deceniju i po mlađim Igorim Kojićem, dok je njena koleginica Goca Tržan udata za 14 godina mlađeg muzičara Rašu Novakovića. Sa isto toliko mlađim suprugom nekoliko godina u braku je bila Ana Nikolić, a reč je o reperu Stefanu Đuriću Rasti, sa kojim pevačica ima ćerku.

Najveći šok u ovdašnjoj javnosti izazvala je veza a zatim i venčanje kreatorke Verice Rakočević sa nekoliko decenija mlađim muzičarom Veljkom Kuzmančevićem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

djole

06.11.2019. 17:03

milan iz sapca se ozenio 2016. sa 15 godina starijom, dobio austrijske papire i 2018. se razveo od iste, plativsi verwaltungsabgábe 170e; "morao" je da ispunjava bracne obaveze, ali kada je dobio radnu dozvolu, vratio se svojoj dugogodisnjoj ljubavi; ...oko 15-20000 evra kosta ta procedura;

Petar G.

28.11.2019. 01:04

Moje obe babe bile su starije od mojih deda, jedna 4 a druga 7 gidina. Moja ujna bila je starija 5 godina od mog ujaka i moja majka isto od mog oca. Nikom to nikad nije smetalo. Niko nije bio estradna ličnost, obični ljudi s juga Srbije.

min 15 razlika

28.02.2020. 19:13

Šta ću sa propalima preko 30... A tek stariji... Bljak!! Nije ovo Italija, nego Balkan, ovde smrde čim pređu 30, jer su luzeri.