Ljubav pravi od nas optimiste

T. L.

utorak, 01. 10. 2019. u 09:37

Љубав прави од нас оптимисте

Ilustracija / Depositphotos

Ljubav ljudima menja percepciju gledanja na svet, izoštravajući pozitivne stvari, a smanjujući one negativne. Tako vremenom počinju da usvajaju taj optimističan pogled, koji se proširuje na sve sfere

AKO ste pesimista po prirodi, ljubav može da vas učini optimističnijom osobom, a vedre ličnosti "izazove" da budu još veselije - pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Personality. Ovo naročito važi u slučaju nervoznih osoba, koje su neretko neprijateljski raspoložene prema drugima.

U studiji je učestvovalo 245 parova, uzrasta između 18 i 30 godina. Istraživači su ih četiri puta, tokom devet meseci, ispitivali o trenutnim vezama, sa ciljem da izmere nivo njihove neurotičnosti i pesimizma. Rezultati su pokazali da su se oni drastično smanjili kod većine ispitanika, a naučnici su zaključili da je za to kriva ljubav.

- Ona ljudima menja percepciju gledanja na svet, izoštravajući pozitivne stvari, a smanjujući one negativne. Tako vremenom počinju da usvajaju taj optimističan pogled, koji se proširuje na sve sfere, pojačava osećaj samouverenosti i samopoštovanja - navodi se u izveštaju studije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije