Malo-malo pa osvane novo istraživanje naučnika o tome šta je najbitnije za srećnu vezu. Zagrljaj dnevno, ne odlazite na spavanje ljuti, obavezno pitajte partnera kako je kad dođe kući - neke su od preporuka raznoraznih studija.

Da bi shvatio šta je zaista važno, jedan par je odlučio da isproba sve naučno zasnovane tehnike i došao da zaključka da pozitivna psihologija, ipak, može da pomogne.

Decenije eksperimentisanja sa različitim metodama, Suzi Pileđi Pavelski i Džejms Pavelski pretočili su u knjigu "Srećni zajedno: Kako smo iskoristili pozitivnu psihologiju da izgradimo ljubav koja traje".

Četiri stvari su, kažu, naročito važne: razvoj zdrave umesto opsesivne strasti, davanje prioriteta pozitivnim emocijama, posvećivanje dovoljno vremena zajedničkim iskustvima, traženje podrške u partneru.

Autori ističu da sa partnerom treba da delimo tajne, da mu otkrijemo najintimnije čežnje, snove iz detinjstva jer se tako stvara bliskost. Poručuju da na odnosu treba konstantno raditi jer za razliku od bajki, srećna veza ne pada sa neba. Poput fizičkog treninga, i ovo vežbanje s vremenom ulazi u rutinu i postaje sve lakše.

Bračni par ističe da je shvatio važnost poštovanja druge strane, pa savetuju svima da partnera pohvale za sve što doprinosi vezi. Takođe, važno je da pronađemo načine da se povežemo umesto da se takmičimo i gledamo šta je ko uradio više. Imaju dobru vest za sve kojima je odnos na "klimavim" nogama - dok god je neko spreman da uloži trud, veza ima spasa.