Polazak đaka prvaka u prvi razred je veliki događaj za svaku porodicu. Osim radosti i ushićenja, ovaj životni trenutak nosi i veliki stres, prvenstveno zbog straha od nepoznatog.

Iako roditelji već dobro poznaju afinitete svog deteta, prvi susret sa knjigom i školskim obavezama uvek nosi dozu neizvesnosti. Po položaju Meseca i Sunca, koji opisuju majku i oca, možemo da procenimo koja je od ove dve planete povoljnija i jača. U zavisnosti od toga određuje se koji roditelj treba da bude aktivniji u ovoj važnoj životnoj fazi.

S obzirom na to da je svako dete drugačije, uopšteni recept uspešnosti ne postoji, ali od pomoći može biti opšta podela po horoskopskim znacima koja opisuje odnos deteta prema obavezama.

Ovan - Ako odnos prema obavezama prihvati kao vid takmičenja, ovo dete može biti veoma odgovorno i uspešno u svim svojim aktivnostima. Poželjno je da uči uz igru i sportske aktivnosti.

Bik - Svoje obaveze shvata odgovorno ali je sporije od druge dece. Da biste ih stimulisali, najbolje je školu predstaviti kao mesto gde mogu da zarade razne privilegije. Izbegavajte kazne, a reč "nagrada" zameniti rečju "zarada".

Blizanci - Ovi mali radoznalci mogu da deluju previše površno i nezrelo u trenutku kada polaze u školu. Odgovornost razvijaju tek vremenom. Poželjno je da uvek budu u grupi uspešne dece jer će brzo prihvatiti njihov stil ponašanja.


Rak - Glavna tema njihovog polaska u školu nije prihvatanje radnih navika i obaveza već odvajanje od porodice. Ova deca su sklona da se povuku u sebe, što roditelje može navesti da previde njihovu patnju. Potrebna im je velika emotivna podrška.

Lav - Ovo dete će jedva dočekati prvi školski dan. Škola je za njega teren na kome će dokazati svoje sposobnosti i veštine. Zamka ovih osobina je preterana ambicioznost, koja ako se ne prevaziđe, kasnije može da prouzrokuje veliki otpor prema učenju.

Devica - Ovo dete je ili preterano ozbiljno ili neozbiljno. Teško ga je usmeravati jer ono ima svoj sistem vrednosti. Da bi lakše prihvatilo novi životni ritam, potrebno mu je školu predstaviti kao posao.

Vaga - Mališani rođeni u ovom znaku vole sve da rade u paru. Ukoliko su u dobrom okruženju i njihovi rezultati mogu da budu sjajni. Skloni su da preslikavaju atmosferu okoline, pa je zbog toga važno da roditelj utiče na odabir dece s kojom će se zbližiti.

Škorpija - Teško podnose promene pa tako i polazak u školu. Odnos prema obavezama može biti dobar samo ukoliko naiđu na odobravanje učitelja i dece. Potkupljivi su, pa je zbog toga najbolje od starta uvesti sistem nagrade i kazne.

Strelac - Nemirnog duha, ova deca polazak u školu doživljavaju kao priliku za društvo i zabavu. Odgovornost im je slabija strana pa zbog toga roditelju ne preostaje ništa drugo nego da strpljivo uči sa svojim mališanom. Bez obzira na to, ova deca su gladna znanja, ali im ga treba prenositi na interesantan i zabavan način.

Jarac - Pošto deluju nezainteresovano i hladno, najčešće bivaju proglašeni lenjivcima. Odnos prema obavezama je besprekoran. Bez pritiska ih treba pustiti da sami pronađu svoj ritam.

Vodolija - Ovo dete će probati sve ono što nijednom drugom neće pasti na pamet. Škola je mesto gde se okupljaju drugari, a knjiga je nužno zlo. Učenje treba da bude predstavljeno kao eksperiment, a druženje sa decom iskoristite kao deo sistema nagrade i kazne.

Ribe - Mališani rođeni u ovom znaku su osetljivi i tihi. Polazak u školu im je veliki stres. Zbog opasnosti da se povuku u sebe ne treba ih pritiskati već ih postepeno i bez drame uvesti u novi životni ritam.