Koji je vaš dragi kamen?

Astrolog Marina Jungić Milošević

subota, 23. 03. 2013. u 00:01

Који је ваш драги камен?
Rubin je kao stvoren za Ovna, Bik treba da nosi safir, ili akvamarin kada je tužan, ametist smiruje Blizance, Device umiruje zeleni safir i žad, ćilibar Vagama daje samopouzdanje u ljubavi...

DRAGO kamenje i kristali nisu predstavljali samo simbol moći i bogatstva vladajućih klasa kroz vekove, već su specifično delovali u kontaktu sa telom, u prstenu, medaljonu koji visi na lancu oko vrata, dijademi, kruni, narukvici, odeći. Minerali iz dragog kamenja, preko kože, utiču na stanje celokupnog organizma ili bar pojedinih organa, a posebno na psihičko stanje osobe koja ga nosi.

Stanovnici legendarne Atlantide upotrebljavali su kristale i drago kamenje za osvetljenje, a Kinezi su 5.000 godina p.n.e. razvili metodu isceljivanja kristalima i dragim kamenjem koja se koristi i danas. Njihova zaštitna i lekovita svojstva kod starih Egipćana, Grka i Rimljana, povezivana su s ljubavlju, besmrtnošću i zdravljem. Način lečenja američkih Indijanaca i danas je nezamisliv bez kristala i dragog kamenja. Poremećaj ravnoteže na emotivnom, fizičkom ili mentalnom nivou odražava se na organizam, a snaga nakita i dragog kamenja pomaže da se ponovo uspostavi balans. Svakom zodijačkom znaku odgovara određeno (polu)drago kamenje koje može da ih stimuliše ili smiruje. Kada osetite da vam nedostaje energija, stavite narukvicu sa kamenom koji podiže energiju a kada ste uznemireni i nervozni, nosite ogrlicu, minđuše ili prsten sa kamenom koji će na vas delovati smirujuće.

Rubin, dragi kamen jarko crvene boje, poznatiji i kao kamen sreće, pod uticajem je Marsa. Simbol je snažnih osećanja, pa ga zovu i kamenom zaljubljenih, jer prema predanju razbuktava i čuva ljubav. Smatralo se takođe da štiti od otrova i lošeg raspoloženja, a zbog svoje boje korišćen je i za zaustavljanje krvarenja i protiv anemije. Ako potamni, upozorava vlasnika da mu preti neki nemili događaj, a kada opasnost prođe poprima svoju normalnu boju. Važno je da se nosi do kože tela, na primer, prsten sa rubinom treba da bude tako napravljen da omogućava kamenu neprestani kontakt sa prstom onoga ko ga nosi. Rubin je kao stvoren za Ovna, posebno kada je u fazi zavođenja, Škorpiji donosi novac, a Jarcu pomaže da podnese stresne situacije. Lavovima popravlja raspoloženje dok Rakovima pojačava intuiciju, donosi novac i čini ih sigurnijim u sebe.

Safir, dragi kamen Venere, krije u sebi magijsku i duhovnu moć. Simbol je mira, sloge i filozofskog pogleda na život. Onome ko ga nosi na sebi donosi sreću i vernost u ljubavi. Tera zle misli i štiti od ljutnje moćnih osoba. Ako ga nosi osoba sklona porocima, gubi sjaj i otkriva prevare. Bik treba da nosi safir, amazonit ili akvamarin kada je tužan, razočaran ili osvetoljubiv, posle ljubavnih svađa. Žuti safir Blizancima pomaže da ostave prijatniji utisak, a Strelcima donosi samopouzdanje i sreću na putovanjima. Na Device umirujuće deluje zeleni safir kao i sarodniks i žad. Vagama safir pomaže da steknu samopouzdanje u ljubavi i zaleče ljubavne rane. Zeleni safir (kao i žad i smaragd) deluje smirujuće na nervni sistem Jarčeva.

Korale, egzotične „cvetove“ mora, nazivaju još i „kćerkama mora“, a oni su u stvari kolonije morskih polipa. Prvo su smatrani biljkama, ali danas naučnici znaju da su to polipi, a dragocena masa od koje se pravi nakit i predmeti od korala, u stvari je rezulatat akumulacije skeleta polipa.

Korali su pod uticajem Venere i Meseca. Koral živi u vodi, elementu pod uticajem Meseca, a rodio se kao boginja lepote, Venera, iz morske pene. Koral je, pre svega, ženski kamen. Po tradiciji crveni koral trebalo bi da nose muškarci, a svetliji žene. Prema predanju, tera zle duhove, štiti trudnice i decu. U prošlosti, koralni prah lekari su koristili za čišćenje zuba a pomešan s vinom ili vodom bio je i sredstvo za spavanje. Crveni koral, u kontaktu sa telom, postaje svetliji kada osoba koja ga nosi ima zdravstvenih problema. Devojke su prema legendi mogle u snu da vide osobu za koju će se udati ako bi pod jastuk stavile smokvu u koju su sipale mešavinu koralnog i dijamantskog praha, umotanu u parče bele svile.

Smaragd, kamen mudrosti i tajni, smatra se kraljem dragog kamenja okultne moći. Korišćen je u medicini, magiji i religioznim ritualima. Prema legendi, rasteruje zle duhove, a zmije oslepe od njegovog sjaja. I Sveti gral bio je vaza isklesana od jednog ogromnog smaragda. „Smaragdni sto“ pripisan ličnosti Hermesa Trismegistosa, sintezi egipatskog boga Tota i grčkog Hermesa, najstarija je poznata knjiga o promeni minerala i metala.

Prema renesansnom italijanskom filozofu, matematičaru, astronomu i fizičaru, Hijeronimusu Kardanusu, koji se bavio i astronomijom i hiromantijom, ako se smaragd nosi u prstenu, na lancu oko vrata ili ispod jezika može da se vidi kakva nas budućnost čeka. Bikovi koji su opsednuti poslovnim i materijalnim pitanjima, treba da nose prsten sa smaragdom na kažiprstu, a na srednjem ili domalom prstu ako ih muče ljubavni problem. Smaragd i zeleni safir deluju smirujuće na nervni sistem Jarčeva pomažući im da prevaziđu stres i izbore se za svoje mesto pod suncem. Nemački filozof i teolog, Albert Veliki, smatrao je da smaragd povećava bogatstvo i pozitivno utiče na inteligenciju i pamćenje. Aristotel je pisao da zaustavlja opadanje kose i štiti od epilepsije, ali i da deluje kao afrodizijak, povećava plodnost i olakšava porođaj. Prema legendi, smaragd se lomi kada devojka izgubi nevinost.

Ametist, ljubičasti poludragi kamen, kamen duhovnosti, posebno vole žene jer ih štiti od “uroka” i daje im psihički mir. Takođe, ametist smiruje uznemirene osobe koje pate od ljubomore, jer im omogućava da filozofski pristupe svojim problemima. Ribama daje sigurnost, uostalom kao i akvamarin, beli opal, beli biseri, ali donosi sreću i ostalim znacima. Blizanace smiruje i povoljno utiče na njihove ljubavne problema. Vodolijama može pomoći da privuku pažnju osobe koja im se dopada. Prema legendi, Bahus, bog vina i uživanja, zaljubio se u prelepu sirenu Ametist ali je ona zamolila boginju lova Dijanu, poznatu i kao boginju Meseca, da je spase od njega. Želja joj je ispunjena i kada je Bahus pokušao da je uhvati, pretvorila se u ljubičasti dragulj. Ametist povoljno utiče na nerve a ako se njime trlja čelo, prolazi glavobolja. Plinije tvrdi da stavljen ispod jastuka štiti od uroka i podstiče pamćenje, naročito ako je na njemu urezan oblik Sunca ili Meseca i ako se nosi oko vrata s perjem lastavice ili pauna.

Ćilibar (jantar) nije ni dragi kamen ni mineral, već fosilna smola sa praistorijskog drveća koja su rasla pre 50 miliona godina, pre svega u Skandinaviji i oko Baltičkog mora. U grobnicama faraona pronađeni su talismani sa ovim dragim kamenom. Prirodni ćilibar ima elektrostatička svojstva koja su vekovima, a i danas, korišćena u lekovite svrhe, na primer, ako se drži u ustima, štiti od zaraznih bolesti zbog čega verovatno orijentalni narodi prave lule i muštikle od ovog dragog kamena. Jantar smanjuje upale i ubrzava zarastanje rana, smanjuje krvni pritisak i bol u grudima Ogrlica od ćilibara štiti od uroka, gluvoće, gušavosti, probavnih smetnji itd. a kod dece smanjuje bol prilikom nicanja zubića. Ćilibar proizvodi negativne jone koji utiču na smanjenje bola i aktiviraju lekovite procese. Jantar smiruje ljubavne muke Blizanaca i prenadražen nervni sistem Devica naročito ako ih je neko iznervirao. Vagama pomaže da steknu samopouzdanje u ljubavi i zaleče ljubavne rane, a Vodolije smiruje kada im situacija izmakne kontroli. Ako ih je partner naljutio, Ribe će najbolje umiriti jantar ali i žad, malahit, akvamarin.

Drago kamenje nosi energetski potencijal, a koliko energije pruža onome ko ga nosi, toliko i “pamti”. Zato je neko drago kamenje na lošem glasu da je “nesrećno” ili “štetno” kao na primer oniks, kamen Saturna. U antička vemena crni oniks bio je simbol hrabrosti a verovalo se i da može da upije tugu osobe koja ga nosi. Smanjuje brige, strah, pomaže kod iscrpljenosti, malaksalosti i opšte slabosti organizma, jača životnu snagu i energiju. Poboljšava koncentraciju, jača zube, čisti kožu, poboljšava cirkulaciju. Dobar je za bilo koji problem sa ušima, naročito sa unutrašnjim uhom, ravnotežom i stopalima. Oniks smiruje preterano razdražljive i ljutite Ovnove, posebno kada su u sukobu sa autoritetima a smiruje i Raka, naročito kada je ljut na partnera. Vodolijama omogućava da lakše izdrže neke naporne situacije na poslu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije