VEROVATNO ste primetili da, u različitim časopisima, horoskopi pojedinih znakova počinju s različitim datumom? Ponekad, na primer, za znak Raka piše da počinje 21, a nekad 22. juna.

Razlog je vrlo jednostavan: godina ima 365 dana, a zodijački krug 360 stepeni, pa se neusklađenost kalendara i Zodijaka odražava i na datume početka pojedinih znakova. Zato se svake četvrte godine pravi korekcija i godini pridružuje još jedan dan (prestupna godina). Tako će jedne godine, leto, a time i znak Raka, početi 21, a druge 22. juna. To što negde piše da Škorpija vlada do 22. a negde do 23. novembra, zavisi isključivo od godine i sata rođenja, jer Sunce ne ulazi svake godine u isto vreme u znak.

Ako pripadate onima koji su rođeni na prelazu iz jednog znaka u drugi, od 18. do 23. dana u mesecu, verovatno se često pitate koji ste, zapravo, znak u horoskopu. Tih pet dana predstavljaju jednu vrstu „zodijačke granične zone“, jer tada mogu biti rođeni predstavnici više horoskopskih znakova.

Za Bikove je, na primer, interesantno, da poslednjih trideset godina, od 1970. godine do sada, Sunce uglavnom ulazi u njihov znak do 20. aprila (osim 1984., 1988., 1992., 1996., 2000., 2004., 2005., 2008. i 2009., ove i iduće godine, kada rođendani Bikova počinju 19. aprila). Međutim, ako ste rođeni 22. jula, možete biti Rak ili Lav, sve opet zavisi od sata vašeg rođenja, mada ima godina (1983., 1986., 1987., 1990.,1991., 1994.,1995., 1998., 1999., 2002., 2003., 2007., 2012. godine) kada Sunce ulazi u znak Lava 23. jula. Ili, ukoliko npr. slavite rođendan 18. februara 1989., možete biti Riba, ako ste rođeni do 17 sati i 21 minut ili Ovan, ukoliko ste rođeni posle tog vremena.

Ako ste rođeni 20. marta, niste sigurni da li da čitate astrološku prognozu za Ribe ili Ovna, jer obično u zaglavlju pored sličice horoskopskog znaka piše da 20. marta počinje znak Ovna, mada nije svake godine tako. To se, možda, najbolje vidi u proleće koje, nekad, počinje 21. marta, a nekih godina 20. marta. U konkretnom slučaju, tada se na osnovu sata rođenja, može tačno utvrditi da li ste prvi ili poslednji zodijački znak.

Ove godine, na primer, Sunce je ušlo u znak Ovna (početak proleća) 20. marta u 5 sati i 16 minuta po našem lokalnom vremenu, dok je prošle godine, proleće (odnosno vladavina Sunca u znaku Ovna) počelo 20. marta u 23 sata i 22 minuta, zatim 2010. godine Sunce je ušlo u znak Ovna u 17 časova i 33 minuta, a 2009. proleće je počelo 20. marta u 11 sati i 45 minuta. Znači, ako je neko, na primer, rođen 21. marta 2009. u četrnaest minuta do ponoći, on je horoskopska Riba, a već minut kasnije počeli su da se rađaju Ovnovi.

Zato u novinama i časopisima, često postoje različiti podaci kada su u pitanju datumi od kad do kad traje neki znak, pa ako ste rođeni u danu kada se smenjuju dva horoskopska znaka, vama je, itekako, bitan sat rođenja koji će „presuditi“ kom znaku pripadate. Ako ne znate sat rođenja, postoji astrološka metoda kojom se na osnovu događaja iz vaše prošlosti, može „naštelovati“ vaš podznak (rektifikacija horoskopa). Pošto uvek postoji samo jedan trenutak rodenja, jasno je da se rektifikacija uvek može izvršiti, ali to je već posao za iskusnog astrologa.

Ako se vratimo malo više od četiri godine unazad, 20. januara 2008. godine, sve do 17 časova i 45 minuta vladao je Jarac, pa su, u tom slučaju, tokom tri četvrtine dana rađali predstavnici desetog zodijačkog znaka, a tek u jednoj četvrtini dana na svet su dolazile Vodolije.

Ukoliko vaš rođendan „pada“ u neki od graničnih datuma, najprecizniji odgovor može vam dati astrolog koji će u efemeridama (tabelama položaja planeta) videti kada je tog dana Sunce ušlo u određen znak, pa će tako moći da vam kaže kom znaku pripadate. Ima i onih koji najčešće čitaju prognozu i za jedan i za drugi znak, mada je tada bolje da čitaju karakteristike znaka koji sledi ili znaka u kojem je njihov podznak.

Na primer, ove godine, svi koji su se rodili 20. januara do 16 sati i 11 minuta ujutro, rođeni su u znaku Jarca, dok su oni koji su se rodili posle tog vremena imali Sunce na nultom stepenu i prvom minutu Vodolije. To uostalom, i nije neka velika razlika, ali ipak, šesnaest sati je dve trećine dana. Prošle godine, 20. januara u 10 sata i 20 minuta, počele su da se rađaju Vodolije, pa su tako oni koji su se tada rodili imali u natalnoj karti Sunce na nultom stepenu Vodolije, a bebe koje su se rađale do tog vremena, imale su Sunce u znaku Jarca.

Razloga za sumnju kom znaku pripadate nema, posebno, kada ste rođeni unutar nultog ili prvog stepena nekog znaka, jer na početku znaka njegove osobine dolaze najviše do izražaja. Na primer, nema izrazitijeg Ovna, Bika ili Raka od onog rođenog na samom početku znaka (pod uslovom da znate kom znaku zaista pripadate).

Ipak, kada ste rođeni poslednjih dana vladavine nekog znaka, preovladava uticaj narednog znaka, pa ćete, ako je, na primer, vaše Sunce na 29. stepenu Vage, imati više osobina Škorpije, tim pre što u znaku koji prethodi onom u kojem smo rođeni ili dolazi posle njega, često imamo tzv. lične planete (Merkur – kako i o čemu razmišljamo i komuniciramo sa drugima, Venera – kako i koga volimo, tip žene u muškom horoskopu i Mars – koliko smo hrabri, koliko je erotska moć muškarca, tip muškarca u ženskom horoskopu) koje dosta određuju naš karakter.