Kućni ljubimci štite mališane od alergije

Z. O. J.

26. 08. 2019. u 21:28

Utvrđeno je da deca nemaju alergiju na pseću dlaku ukoliko ljubimca drže u kući, a smanjena im je mogućnost da postanu alergični i na druge alergene, među kojima je najčešći polen

Кућни љубимци штите малишане од алергије

Depositphotos

Opaska da dlaka kućnih ljubimaca dovodi do alergije kod najmlađih, nije tačna. Ovo ističu nemački naučnici, tvrdeći da mališani koji rastu uz psa imaju manji rizik da kasnije dobiju alergiju disajnih puteva.

Zaključci stručnjaka se temelje na praćenju ponašanja devet hiljada mališana od rođenja do šeste godine, pri čemu su insistirali kod roditelja da u kontinuitetu popunjavaju formulare o njihovom stanju. Istovremeno im je uzimana i krv, da bi se utvrdilo postoje li kod njih specifična antitela koja otkrivaju alergiju.

Utvrđeno je da deca nemaju alergiju na pseću dlaku ukoliko ljubimca drže u kući, a smanjena im je mogućnost da postanu alergični i na druge alergene, među kojima je najčešći polen. S druge strane, ovaj zaštitni efekat nije zabeležen kod dece koja samo povremeno maze pse i mačke, a ne drže ih kao ljubimce u kući.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije