Kako pomoći psu sa jakim bolovima u leđima

Novosti Online

ponedeljak, 13. 05. 2019. u 22:54

Како помоћи псу са јаким боловима у леђима

Free Images Pixabay

Gotovo neprimetni znaci bolova u leđima mogu da uključuju gubitak apetita, dahtanje, duže traženje položaja za sedenje i ležanje, smanjenu fizičku aktivnost, letargiju

NEKE rase kao što su jazavičari, baseti ili biglovi češće imaju probleme sa bolovima u leđima.

Međutim ovaj problem nije rezervisan samo za pse dužeg tela i kraćih nogu. Bilo koji pas, bez obzira na rasu i stas može da se suoči sa ovim stanjem. Petface piše da uzroci mogu biti brojni: prevelika težina, povrede, anatomske abnormalnosti, degenerativne bolesti, artritis, infekcija ili tumori.

Pročitajte još:Zašto je važno da je pas lepo vaspitan?

Gotovo neprimetni znaci bolova u leđima mogu da uključuju gubitak apetita, dahtanje, duže traženje položaja za sedenje i ležanje, smanjenu fizičku aktivnost, letargiju. U kasnijim fazama, dolazi do nestabilnosti prilikom hoda, ukočenosti, oglašavanja prilikom dodira leđa i sl. Ukoliko sumnjate da pas oseća bol u leđima, ograničite mu kretanje i hitno potražite pomoć veterinara. Njima su na raspolaganju brojne dijagnostičke procedure kojima će se utvrditi pravi uzrok koji izaziva bol, a na osnovu toga i terapeutske tehnike koje će ublažiti ili trajno ukloniti bol.

TRADICIONALNI LEKOVI PROTIV BOLOVA

Ove lekove u koje spadaju različiti nesteroidni antiinflamantorni lekovi ili opoidi izdaju se na recept veterinara. Pomažu u brzom ulakšavanju bola. Međutim, ukoliko se neadekvatno koriste često mogu da nanesu više štete nego koristi. Naime, privremeni osećaj olakšanja može da dovede do toga da pas postane aktivniji nego što treba i da to dovede do pogoršanja stanja. Zbog toga se ovi lekovi kombinuju sa preporukom mirovanja i odmora ili ograničenog i kontrolisanog kretanja. Kortikosteroidi, ukoliko se nekontrolisano koriste takođe mogu da imaju negativno dejstvo. Mogu da izazovu zaustavljanje ili usporavanje reakcije imunog sistema koji bi pomogao da neka stanja bola i spontano prođu. Pored toga, dugotrajna upotreba ovih lekova može da ostavi posledice na jetru, bubrege i srce. Kako bilo, lekove koji ublažuju bol nemojte nikada koristiti na svoju ruku bez uputa i nadzora veterinara.


Pročitajte još: Odabir psa je ogledalo naše duše

FIZIKALNA TERAPIJA

Generalno govoreći, fizikalna terapija u ublažavanju bola u leđima pretpostavlja jačanje delova tela koji su slabiji ili istezanje delova koji su zategnuti. Ona takođe pomaže da se ubrza prirodna sposobnost organizma da se leči, a neretko i da se izbegnu skupe i komplikovane hirurške intervencije. Fizikalna terapija podrazumeva mnogobrojne forme i oblike koje mogu uključivati različite vežbe, masaže, upotrebu leda ili toplote kao i različite uređaje sa emitovanjem struje različite snage i frekvencije. Za ovakvu vrstu terapije potrebno je obratiti se specijalistima koji se bave ovakvom praksom. Mnoge vežbe, uz malo obuke mogu sprovoditi i vlasnici u kućnim uslovima.

HIDROTERAPIJA

Ova vrsta terapije bola u leđima podseća na fizikalnu terapiju, s tom razlikom što se vežbe izvode u vodi. Voda smanjuje pritisak na mišiće i zglobove i olakšava vraćanje snage i opseg kretanja uz manje naprezanja. Takođe, stimuliše se protok krvi koji dovodi više kiseonika u bolno područje i tako podstiče prirodni proces lečenja. Nažalost, kod nas još uvek nema razvijenih centara koji poseduju odgovarajuće bazene namenjenje ovoj vrsti terapije za kućne ljubimce. Oni vlasnici koji žive u blizini reka i jezera mogu mnoge vežbe da sprovode tokom letnjih dana u svom prirodnom okruženju.

AKUPUNKTURA

Ovo je 3.000 godina stara tradicionalna kineska medicinska tehnika koja smanjuje bol poboljšavanjem protoka energije u telu. Koriste se male, tanke igle koje se zabadaju u kožu na određenim lokacijama koje su povezane sa pojedinim organima i sistemima. To stimuliše energiju tela, smanjuje stagnaciju, poboljšava protok krvi i umanjuje bol. Dobra vest je da su se pojedini veterinari i kod nas specijalizovali za akumpukturu kod ljubimaca i veoma uspešno sprovode terapiju najrazličitijih zdravstvenih problema uključujući i bol u leđima. Naravno, treba imati u vudi da se samo akumpukturom ne mogu potpuno ukloniti uzroci bola ali da je ova tehnika dragocena u kombinaciji sa savremenim tehnikama lečenja.

LASERSKA I ULTRAZVUČNA TERAPIJA

I ove dve tehnike stimulišu prirodne sposobnosti tela da se oporave. Svetlosna energija lasera gađa oštećene ćelije i stimuliše protok krvi i dotok kiseonika, poboljšava funkciju nerava i mišića. Pored toga, laserom se može postići i oslobađanje matičnih ćelija što takođe značajno utiče na proces smanjenja bola i ozdravljenja. Slično radi i ultrazvučna terapija s tom razlikom da zahvaljujući sposobnosti da prodire mnogo dublje može da se koristi u predelima koji nisu dostupni laseru.

(Petface)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Mira H

14.05.2019. 12:44

Psa Netreba NIKAD Tući, Treba ga Paziti I Tretirati kao Člana Porodice I Kada Pas oseti Tu Ljubav Uzvratiće istom merom Paziće I voleće svog Gazdu. I kada je Pas Bolestan Pružiti mu Ljubav I Negu. Ljudi koji su Grubi Sa Psima Netreba ni da imaju ni Mrava akamoli Psa.