Mnogi svetski gradovi mogu da se pohvale ket-kafeima, ali samo Beograd ima jedinstveni festival posvećen mačkama i onima koji ih vole! U subotu i nedelju, 12 - 13. januara Dom omladine Beograda, Veterina Beograd i društvo Le PETit po peti put priređuju Mrnjau Fest - jedinstveni festival posvećen mačkama. Na Mrnjau Festu će pored prelepih maca biti i puno dobrih vibracija i kreativnosti, jer mačke su od pamtiveka bile pratioci kreativnih ljudi - od umetnika do naučnika, od Leonarda do Tesle.

Mačke i mašta su oduvek išli ruku pod ruku pa je prvi dan festivala obeležen druženjem sa likovima iz mjuzikla za decu „Kako su nastale ružne reči“ prema tekstu Duška Radovića, kao i zabavnim i šarenim radionicama-igraonicama.

Tokom drugog dana festivala predstaviće se Mrnjau staratelji i ponudiće zdrave, negovane i lepo vaspitane mace na udomljavanje.

Tokom dva dana mačjeg festivala predstaviće se domaće i strane odgajivačnice, koje će izložiti svoje mace šampione. Mace će se takmičiti za prestižne titule i nagrade, a ljubitelji će moći da se informišu o interesantnim rasama putem prezentacija i direktno od odgajivača.

Na Mrnjau Festu biće prilike da svoje mačje blago obradujete nekom ukusnom poslasticom, korpicom ili igračkicama. Na predavanjima i u kontaktu sa veterinarima, specijalistima za ishranu i ponašanje, saznaćete baš sve o macama - o nezi, ishrani, vaspitanju, mitovima i predrasudama.

foto Ivana Stanković

Ljubitelji mačaka, dobrodošli na peti Mrnjau Fest! Dođite da se družite, radujete, da mazno mrnjaučete i provedete dva dana u dobrom društvu, najboljem - u društvu mačaka!

Programi za decu na Mrnjau Festu

Subota, 12h - 13h: mačkenbal “Kako su nastale ružne reči”, Teatar Talija

U subotu, prvog dana Mrnjau Festa, biće priređen mjuzikl za decu urađen po tekstu Duška Radovića. U glavnoj ulozi je lukava maca Micka, koja će probati da razreši ko je izgovorio najružniju od svih ružnih reči na svetu - šašav! Predstava na veoma duhovit i zanimljiv način deci dočarava važnost lepog vaspitanja, obrazovanja i tolerancije, a odraslima ko je „kriv“ što deca govore ružne reči i zašto ne bi trebalo da ih govore.

Da li je Klaudije izmislio ružnu reč? Ili mali princ? Saznaćete ako pogledate ovu veoma duhovitu, dinamičnu i poučnu priču koja obiluje sa puno dobre muzike (klasike i dečjeg „šašavog“ bluza) i urnebesnih koreografija!


foto Ivana Stanković

Subota, 13h -14h - dečije dramske igraonice

Posle mjuzikla, Teatar Talija će prirediti školu glume i kreativnog izraza namenjenu deci. To će biti sjajna prilika za razvijanje dečje mašte, spretnosti, pokreta i dramskog talenta. Uz vođstvo glumaca i kreativaca sa dugogodišnjim iskustvom, mali kreativci će moći da se oprobaju u mnogim zabavnim aktivnostima poput glume i plesa.

foto Nebojša Nišavić

Subota, 14h - 17h - kreativne radionice „Mrnjau magija“

Posle dramskih igraonica, Atelje Kreativistika će prirediti otvorene kreativne radionice za razvijanje dečije spretnosti i mašte. Voditeljka radionice, profesionalna ilustratorka Anja Jovović će decu upoznati sa fantastičnim Mrnjau svetom u kom obitavaju mace sa posebnim veštinama i moćima. Nakon pričanja priče deca će maštati kakva bi oni posebna maca bili u tom svetu. Zatim će uz Anjinu pomoć crtati svoje mace iz mašte.


Udomljavanje zdravih i lepih maca

Nedelja, 12h - 17h - udomljavanje u saradnji sa Veterinom Beograd

U nedelju, drugog dana Festivala, biće organizovano veliko udomljavanje mačaka. Posetioci će imati priliku da izaberu i povedu kući macu svog života - novog čupavog, predljivog i maznog člana porodice. Mace su odnegovali Le PETit Mrnjau staratelji - ekipa odgovornih i predanih volontera koji nesebično ulažu veliku ljubav, trud i značajna sredstva da mace odu u nove domove zdrave, negovane i lepo vaspitane.

foto Ivan Jekić

JKP Veterina Beograd će ozvaničiti ugovore o odgovornom vlasništvu, donirati mikročipove i vakcine protiv besnila, i obaviti besplatnu sterilizaciju ljubimca kada za to dođe vreme. Društveno odgovorne firme će darivati ljubimce i njihove vlasnike za srećan početak. Budući vlasnici svom novom ljubimcu treba da obezbede samo ljubav i brigu!


foto Ivana Stanković

Takmičenje mačaka na Mrnjau Festu

Subota i nedelja, 10h - 18h – Međunarodno takmičenje mačaka po WCF pravilima

Posebno interesantan program ovog Mrnjau Festa je WCF Jubilee Show - licencirano takmičenje mačaka po World Cat Federation pravilima. U prvom delu programa mačke će biti pojedinačno ocenjene za stolom. Zatim će se međusobno nadmetati u atraktivnim takmičenjima u ringu. Na kraju svakoga dana najbolje mačke će se takmičiti za Best in Show titule i nagrade.


foto Nebojša Nišavić

U nadmetanju za titule najlepših očekuje se prisustvo izuzetnih mačaka iz Srbije i mnogih evropskih zemalja. Biće zastupljene sve popularne rase: bengalke, birmanke, britanke, mejn kunovi, persijanke, ruske plave, sibirke ali i rase koje se ređe viđaju: abisinke, norveške šumske, sfinks, sijamke i druge.

Najlepše od najlepših maca će proglasiti felinološke sudije iz Nemačke, Poljske, Bugarske i Mađarske. Jedna od sudija biće i naša Svetlana Lalović, ekspert za kratkodlake, sijamske i orijentalne mačke.

Mrnjau Fest za posetioce

Mrnjau Fest je otvoren za posetioce u subotu i nedelju 12h - 13h. januara od 10h - 18h. Takmičenje mačaka je oba dana. Programi za decu su u subotu. Udomljavanje maca je u nedelju. Ulaznica je 300 dinara. Za decu predškolskog uzrasta ulaz je slobodan. Sve informacije su na sajtu www.lepetit.rs