DIHTOVANjEM STOLARIJE PROTIV ZIME... ŠTEDITE NOVAC... ŠTEDEĆI ENERGIJU! Izolacija prozora za deset minuta

14. 10. 2019. u 14:00

ДИХТОВАЊЕМ СТОЛАРИЈЕ ПРОТИВ ЗИМЕ... ШТЕДИТЕ НОВАЦ... ШТЕДЕЋИ ЕНЕРГИЈУ! Изолација прозора за десет минута

FOTO: Promo

Uz malu investiciju drveni prozori mogu da se izoluju i poveća temperatura za šest stepeni
ZAGOVORNICI ekološkog načina života veliki su protivnici PVC stolarije, a pošto su stari prozori koji najveći potrošači toplote u kućama, jedini način je da drvenarija bolje dihtuje.

Iako deluje kao prijemnik energije, propuštaju sunce i štite od spoljašnjih uticaja, prozorici su po gubicima su pravi šampion. Stručnjaci tvrde da su gubici kroz prozore deset i više puta veći od zidova, čime bukvalno "curi" novac iz džepa.

Pored toga što investicija u novu PVC stolariju iznosi od 400 do 500 evra, po jednom prosečnom prozorskom otvoru, ovu vrstu prozora odbijaju da ugrade ekološki svesni ljudi.

Stručnjak i inovator za izolaciju drvenih prozora, Dejan Krstić iz Beograda, tvrdi da postoji tehnologija koja može da uštedi toplotnu energiju bez promene stolarije.

- Efekti ovog jeftinog rešenja, za zaptivanje prozora i vrata su uštede, čak i do trećine ukupno utrošene energije jednog domaćinstva - kaže Krstić iz firme "Deks". - Naime, to činim tankim dur aluminijumskim profilisanim trakama, ugradnjom na delove ramova i drvenih prozora. Materijal se koristi za avione, jer na hladnoći i toploti ne gubi elastičnost. Postavljaju se na sve vrste prozorskih okvira, ako su od drveta i demontažni, (samo ne krovne).Ovim načinom izolacije, do kog je došao proučavanjem i demontažom starih prozorskih okvira ugrađenih u periodu između dva svetska rata, u Beogradu i Varšavi, može se odstraniti buka, prašina i povisi temperatura do šest stepeni Celzijusa.

Iako je kasnije obogaćivanjem materijala i menjanjem načina postavljanja, dobio veće efekte, metoda je zapravo ista, veoma efikasna. Da bi dobio veću elastičnost samih lajsni ubačen je mangan, jer zaptiva neravnine, bez obzira od kog materijala i kojim postupkom su nastale, što je na starim prozorskim okvirima uobičajeno. Iskustvom je pojednostavio čitav proces postavljanja lajsni, jer ih pričvršćuje pneumatskim alatom, sada na pokretne delove krila, pod pravim uglom.Tako"položena" i "podignuta" lajsna, sa širim profilom, imaju veće zaptivanje, između pokretnog i nepokretnog dela prozora i veću uštedu. Ovako možete zatvoriti otvore do centimetar i po. Kako je zahvat relativno jeftin, sve se isplaćuje, tvrdi, već za godinu dana, naravno, sve zavisi od zimske hladnoće.

(PR)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije