Potkrovlje po vašoj meri

B. J.

petak, 05. 07. 2019. u 16:29

Поткровље по вашој мери

Depositphotos

Kako da neiskorišćeni prostor pretvorite u kutak iz snova. Kosi plafoni mogu se naći i u vašoj spavaćoj sobi, dovoljno je da postavite bračni krevet u ćošak

UKOLIKO imate stan ili kuću sa potkrovljem, koje koristite samo za odlaganje retko korišćenih stvari, propuštate svakodnevni užitak u jednim od najlepših kutaka za život. Ovo mesto na samom vrhu stambene jedinice može biti romantično, poslovno, uspavano, u njemu se možete kupati, odmarati, ručati, sve zavisi od vaše mašte i namene koju ćete mu dodeliti.

No, da biste bilo šta od navedenog mogli da obavljate u pomenutom prostoru, najpre morate da proverite grede i krovni prekrivač – možda je vreme da se nešto od njih zameni. Pozabavite se i količinom dnevne svetlosti koja vam ulazi kroz prozore i dodajte neki na plafonu ili zidu ukoliko je potrebno. Nema ničeg lepšeg od ležanja u udobnom krevetu i gledanja u zvezde kroz krovni prozor, ili slušanja ritmičnog dobovanja kapljica kiše koje padaju na staklo iznad vaše glave. Da se ne biste budili sa prvim zracima sunca, na ove prozore možete staviti roletne, a najbolje bi bilo i spoljašnje i unutrašnje. Ove prve uglavnom su aluminijumske, da bi štitile od spoljnih uticaja i sporije propadale, dok unutrašnje mogu biti platnene, iz jednog dela, ili rimske, nalik venecijanerima, koje daju efekat blagog svetla. Lepo se uklapaju i one od trske, koje urolate jednim potezom. Ne zaboravite komarnike, jer će vam ples dosadnih krvopija oko ušiju pokvariti svaku vrstu idile.

Ako je potkrovlje nisko možete u njemu napraviti sobu za vaše mališane, pa čak i staviti krevete na sprat – dopašće im se ideja da „žive“ samostalno i igraju se u svojoj maloj autonomiji. Kosi plafoni mogu se naći i u spavaćoj sobi, dovoljno je da postavite bračni krevet u ćošak ili pod najniži deo prostora, a pored namestite sve ono za šta imate mesta, a da ne deluje pretrpano, bilo da je to meki dvosed ili noćni stočić. Ukoliko se odlučite za ormare, nek budu ugradni, sa kliznim vratima, zbog uštede prostora.

Veoma je praktično i ako svoj poslovni kutak napravite na nekadašnjem tavanu, jer je vrsta nameštaja kojim se on oprema idealna za kombinovanje sa kosim krovovima i niskim zidovima. Napravite ispuste na zidovima, koji će vam služiti kao pultovi za odlaganje dokumentacije, a jedan može biti širi, da biste ga koristili kao pisaći sto. Dnevna soba lako može nastati baš pod vašim kosim krovom, a tada se potrudite da garnitura za sedenje bude ispod prozora, a prekoputa televizora, da biste nesmetano, bez refleksije svetlosti, mogli da ga gledate i u toku dana. Trudite se da izbegavate glomazne komade nameštaja koji će „ugušiti“ prostor, a umesto njih koristite praktičan, sa više namena. Ono što takođe veoma lepo izgleda u potkrovlju je kupatilo. Funkcionalno je odvojeno kao zasebna celina od ostatka doma, a nudi beskrajne mogućnosti kombinovanja elemenata, od kojih vrlo efektno izgleda kada nepravilnog oblika, koji prati uglove prostorije. Kuhinju nismo pomenuli, jer je veoma nepraktično pozicionirati je u krovnom prostoru, ako se uzme u obzir veličina bele tehnike koja je neophodna za nju, kao i radnih elemenata.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije