Cveće oplemenjuje dom

Slavica Dobrosavljević

petak, 19. 04. 2019. u 12:41

Цвеће оплемењује дом

Depositphotos

Uz malo kreativnosti unesite proleće u vaš životni prostor. Ranije je postojalo mišljenje da cveću, odnosno biljkama, nije mesto u spavaćoj sobi zbog kiseonika. Ali pokazalo se da ta studija nije tačna

VELIKO prolećno spremanje, osim pranja prozora i zavesa i iznošenja starih i nepotrebnih stvari, podrazumeva i detalje koji će u vaš dom uneti posebnu svežinu, lepotu i energiju. Inženjer pejzažne arhitekture Branko Gašić savetuje da ukrasite i oplemenite životni prostor ovog proleća sa što više cveća. Za to je potrebna volja, malo kreativnosti i vremena.

- U proleće ima dosta zumbula i lala. Možete da ih stavite u staklenu posudu, a okolo mahovinu - kaže, za "Život plus", Branko Gašić. - Cveće može da promeni enterijer i unese proleće u vaš dom. Zalivajte ga pomalo jer ne trpe toplotu i vlagu. Ukoliko imate baštu, otkinite nekoliko grana sa tek napupelih voćki koje će za nekoliko dana procvetati u vašoj vazi. Svaka prostorija je idealna za cveće. Možete ga držati i nasred kuće. Ranije je postojalo mišljenje da cveću, odnosno biljkama, nije mesto u spavaćoj sobi zbog kiseonika. Ali pokazalo se da ta studija nije tačna. Ljudi koji u svom domu imaju mnogo biljaka i zelenila su zdraviji, jer one prečišćavaju vazduh.

Mada mnogi smatraju da ne postoje trendovi kada je o cveću reč i da je u modi sve što nam priroda velikodušno daruje, naš sagovornik otkriva da je ove godine akcenat na kombinaciji boja bobičastog voća i nane.

- To je cveće tamnih nijansi, bordo ili ljubičasto, poput ribizle, borovnice ili kupine u kombinaciji sa svetlijim tonovima, poput mint ili tirkiznoplave boje. Spoj takvih kontrasta može veoma lepo da izgleda. U prirodi ne postoji nešto što je mint ili svetlo plave boje, ali za cvetni aranžman u vašem domu možete da koristite zelenu podlogu.

Kako svako cveće ima simboliku, naš sagovornik otkriva šta ono zapravo govori o nama:

- Cveće simboliše nešto što je lepo. Važno je da steknemo naviku ili kulturu da makar jednom mesečno kupimo cveće. Bar jednu ružu da nam oplemeni dom ili da je nekom poklonimo, što je još lepše. Čini mi se da je kod nas to zapostavljeno. Uglavnom kupujemo cveće za 8. mart, Dan zaljubljenih, rođendan ili kada idemo na slavu. Mnogo je lepše nekom pokloniti cveće nego kupiti skup parfem ili čokoladu. To se svuda u svetu smatra znakom pažnje. Recimo, u Dubaiju i Kataru najveći gest poštovanja je kada muškarac pokloni muškarcu cveće. Šeici, menadžeri i biznismeni jedni drugima šalju bukete cveća, jer je to znak raskoši i poštovanja.


RADNA TERAPIJA

Cveće može da ukrasi dom ali i da nam popravi raspoloženje i posluži kao antistres terapija.

- U svetu postoji radna terapija pravljenja cvetnih aranžmana - kaže Branko. - Kada radite sa cvećem ono vas oplemenjuje, emituje dobru energiju i uvek može da nam pomogne.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Unuce,krug dvojke

19.04.2019. 15:13

Moja voljena majka.Ni dan bez cveća.Zimi nas je slala u park za grančice zimzelena.Posle nje nikad više se ne vrati DOM.