PROLEĆE je vreme kada se vlasnici stanova i kuća najčećše odlučuju da zamene prozore i za drvenariju obično biraju PVC prozore i vrata.

Oni koji do sada nisu imali PVC prozore, pre nego što se odluče za majstora treba da povedu računa o nekoliko stvari. Prva je veličina prozora, odnosno okna. Naime, drveni prozori imaju tanji ram i veće okno, pa kada se na istom mestu montiraju PVC prozori, koji imaju neuporedivo šire ramove, mnogi su iznenađeni smanjenim pogledom. Dakle, na mestu gde su se nalazila tri drvena prozora, ne treba montirati četiri PVC prozora, jer će pogled, a time i količina svetla koja ulazi u sobu, biti za 20 odsto manja. Majstori više manjih prozora preporučuju zbog lakšeg otvaranja okna, ali treba imati u vidu smanjenu količinu svetlosti, kao i činjenicu da većina prozor otvara na kant.

Debljina stakla

Prvo pitanje koje treba postaviti majstoru je - koja će biti debljina stakla. Mnogi pretpostavljaju da će biti četiri milimetra, kao i da će biti dupla. Postoje tanja, ali i deblja stakla, pa jedan milimetar tokom velikih vrućina i ekstremnih minusa mnogo znači.

Broj komora

Majstori obično predlažu šestokomorne prozore, ali na našem tržištu postoje i jednokomorni, a ako ugrade četvorokomorne, teško da će vlasnik stana to znati. Šestokomorni prozori najviše štede energiju, ali veoma je važno pitati majstora da li će napraviti ispust vazduha, jer će se time sprečiti kondenzacija i neće vlažiti prozor ili zid.

Stop-sol

Prozori okrenuti ka jugu i zapadu trebalo bi da imaju stop-stol stakla, jer će tokom leta odbijati sunčeve zrake. Stop-sol se stavlja prilikom ugradnje. Košta sedam evra po kvadratu i može da se stavi samo na onim prozorima koji su direktno izloženi suncu.

Komarnici

Najzdravija i najefikasnija zaštita od insekata je komarnik. Mogu biti fiksni (i da se skidaju) 10 evra, rolo - 25 ili harmonika - 35 evra. Komarnici se ugrađuju prilikom postavljanja i svaki stan koji se nalazi na nižem spratu treba da ih ima. Na višim spratovima je, zaista, bacanje para.

Okapnica

Izuzetno je korisna, a mnogi zaboravljaju na ovu spoljašnju potprozorsku dasku. Okapnica sprovodi suvišnu vodu - kišnicu što dalje od prozora i zidova, izoluje zidove od vlage koja se sakuplja od snega i leda. Mnogi misle da nije neophodna, ali posle jedne snežne zime pokaju se što je nisu stavili prilikom ugradnje novih prozora.

Okapnicu ne treba mešati sa unutrašnjom daskom (solblak), koja dodatno zaštićuje okvir, ali pre svega ima dekorativnu ulogu i služi za držanje saksija sa cvećem. Prava okapnica od PVC-a i aluminijuma se ugrađuje napolju i ima ograničenja u dimenzijama, dok se pocinkovan plastificiran lim pravi po meri. Cene su od 15 do 30 evra po kvadratu.

Roletne

Apsolutno najbolja zaštita od vetra i jakog sunca su roletne i obavezno ih treba ugraditi, jer štite i sam prozor. Roletne mogu da koštaju od 30 do 50 evra, ukoliko su aluminijumske. Prozore koji gledaju ka istoku treba zaštititi aluminijumskim roletnama, naročito na severu Srbije gde duva košava.

Ugradnja i obrada

Važno je i da li majstor dodatno naplaćuje montažu, kao i da li radi završnu obradu. Mnogi je naplaćuju 2.500 dinara, koliko uzimaju i za uklanjanje starih ramova.

Mnogi se iznenade kada majstori odu i ostave prozore okružene purpenom. Okviri se jedan dan "suše", a već sutradan treba da dođe drugi majstor koji će pokriti "rupe", stavi glet masu, gipsane ploče, omalterisati, okrečiti, dodati unutrašnju okapnicu... To se sve dodatno plaća.


OKVIRNA RAČUNICA ZA PROZOR:

Uklanjanje starih prozora      2.400

Ugradnja novih prozora      2.400

Duplo staklo i šestokomorni okvir      8.000

Roletne      25.000

Komarnik      1.000

Stop-sol po kvadratu      700

Okapnica po kvadratu      1.500