Opasna bakterija se krije u kupatilu na mestu koje obično ne čistimo

Novosti Online

14. 12. 2018. u 15:15

Опасна бактерија се крије у купатилу на месту које обично не чистимо

Foto: Depositphotos

Rezultati studije alarm da počnemo da obraćamo pažnju na ovo mesto zato što u suprotnom može doći do posledica po zdravlje
Istraživači sa Univerziteta Kolorado uzeli su DNK uzorke iz 656 domaćinstava i pronašli da se u većini kupatila nalazi opasna bakterija.

Kako piše portal Well + Good, ona se skriva u glavi tuša, a reč je o mikrobakteriji koja je povezana sa problemima pluća.

Pročitajte još: Rerna uvek kao nova

Postoji nekoliko faktora koji čine da se upravo na glavi tuša skupljaju bakterije.

Prvi se odnosi na materijal od koga je napravljen - metalni tuš predstavlja bolje tlo za razvoj bakterija nego plastični.

Sa druge strane treba uzeti u obzir da tretirana voda sadrži više bakterija.

Pročitajte još:Sprečite zamagljivanje naočara

Iako su rezultati studije alarm da počnemo da obraćamo pažnju na ovo mesto, Noa Ferer, profesor ekologije, kaže da ne bi trebalo da paničimo.

- Ne brinite, ne postoji nijedan razlog da se plašite tuširanje. Na glavi tuša se nalazi fascinantan mikrobiološki svet i njemu ste izloženi svaki put kada se kupate. Većina mikroba je bezopasna, ali nekoliko jesu opasne, a ova vrsta istraživanja nam pomažu da naučimo kako da se preventivno zaštitimo - kazao je on.

(superzena.b92.net)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Д. З.

14.12.2018. 17:53

Можда је лек пустити најпре само врелу воду у туш, па тек онда помешану воду за туширање. Ако та врела вода не убије те опасне бактерије, онда смо га надрљали.

Jugoslava Pravdic

28.01.2019. 14:09

Ovako se to rešava..... jednom ili dva puta nedeljno, tuš glavu (ručku tuša) posle tuširanja potopite u rastvor bilog sirćeta i vode. Piše na svakoj flaši način upotrebe kako ovosno od materijala. Ovim rastvorom se čite i vuneni tepisi, i sve od nerdjajućeg čelika. Escajg, lavabo od čelika, česme, sve. Isto tako skidate kamenac koji se nasloži od prokuvavanja vode i ostalog tečnog mješavina sa vodom. Oko česmi, isto, gdje su god naslage krečnjaka omotajte nečim i natopite ovom rastvorom.