Jeste li za večeru?

M. D.

ponedeljak, 03. 09. 2018. u 14:23

Јесте ли за вечеру?

Shutterstock

Ogledalo daje utisak glamura, a na zidove možete da stavite fotografije ili uramljen poster omiljenog filma

Mesto okupljanja porodice i prijatelja, trpezarija je često zapostavljena prilikom uređenja enterijera. Krajem leta ona postaje važnija jer se sa terasa i otvorenih prostora povlačimo u stanove, pa evo nekoliko načina da osvežite trpezariju, učinite je primamljivijom za boravak i pozovete prijatelje na večeru.

Cvetne zavese, tapete sa motivima džungle, nameštaj od ratana, stolice sa animal printom uz uvek dobrodošle biljke - samo su neki od detalja kojima možete osvežiti prostor. Ako je trpezarija deo otvorenog koncepta, važno je da vizuelno bude odvojena od kuhinje i dnevne sobe. Za to mogu da posluže upečatljiv tepih, komoda, vitrina.

Nigde tapete sa cvetnim motivima ne "legnu" tako kao u trpezariji. Lepo se uklapaju uz ogledalo iz antikvarnice. I uopšte, ogledalo u trpezariji odaje utisak glamura, luksuza, prefinjenosti. Efektni, upečatljivi lusteri nikad neće izaći iz mode, ali umesto tradicionalnog lustera, možete ih okačiti nekoliko. Izložite omiljeno posuđe u vitrini sa staklenim vratima ili još bolje, na policama (ali imajte u vidu da ćete u ovom slučaju morati više da čistite). Odlično će izgledati ako složite posuđe po bojama, na primer na jednu policu plavo, na drugu crno. Ne zaboravite na "peti zid", plafon - oslikajte ga cvećem ili geometrijskim motivima, tako će trpezarija dobiti "kraljevski" izgled.

Budite hrabri i kreativni, pošto u trpezariji ne provodite toliko vremena koliko u dnevnoj sobi, slobodno se poigrajte jarkim bojama, živopisnim šarama. Za hrabre je i crno-bela trpezarija, kao i ona sa velikim kontrastima. Ko se, ipak, drži neutralnih tonova, može da "obuče" stolice u cveće ili neke druge motive. Na zidove, ako nemate umetnička dela, možete staviti fotografije ili uramljen poster omiljenog filma. Ljubitelji vina mogu da naprave police na kojima će izložiti flaše. Oni kojima je ipak draži čaj treba da investiraju u zanimljiv čajnik koji mogu da pronađu u antikvarnicama ili na buvljim pijacama.

Okrugli sto za specijalne prilike možete obući u svečanu "haljinu" tako što ćete staviti jedan stolnjak da ide do poda, a preko još jedan, kontrastni. Ranije je drvo moralo da bude u tonu, više ne, slobodno kombinujte sto od tamnijeg drveta sa stolicama od svetlijeg ili čak sa plastičnim. Dok su ranije stolice morale da budu u kompletu, sada to nije neophodno. Slobodno birajte različite boje, pa i formu, ali gledajte da ih nešto ipak veže. Ako vam je dosadila klasika, umesto stolica stavite klupu i kombinujte je sa foteljom.

Savet plus: Razmislite o svojim potrebama, pa ako ne provodite mnogo vremena u trpezariji, nemojte kupovati set od šest stolica sa velikim stolom, biće dovoljne dve stolice i stočić koji mogu delovati veoma šarmantno i doneti dašak Pariza u vaš stan.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije