Kako da odaberete sliku

M. D.

07. 04. 2018. u 18:21

Како да одаберете слику

Shutterstock

Ranijih godina bile su popularne reprodukcije na kanvas platnu, iako dekorateri kažu da deluju pomalo kičasto. Sa druge strane, posteri iz ranijih dekada i dalje su u modi uz svevremena umetnička dela

Nema boljeg načina da kuća postane dom nego da na zidove okačite slike i fotografije. Time životnom prostoru dajete karakter, toplinu i lični pečat. Ranijih godina bile su popularne reprodukcije na kanvas platnu, iako dekorateri kažu da deluju pomalo kičasto. Sa druge strane, posteri iz ranijih dekada koji prikazuju reklame i filmove i dalje su u modi uz svevremena umetnička dela, ali i uramljene fotografije. Za šta god da se opredelite, vodite računa o nekoliko stvari.

Raspored - Najsigurnija varijanta su dve velike slike jedna pored druge, u visini očiju posmatrača. Zanimljivo je i tzv. trojno pravilo, koje podrazumeva da na zid iznad kauča, primera radi, okačite tri slike koje su približno iste veličine, a aranžirane tako da posmatrač ima utisak da gleda jednu sliku. Šik efekat postići ćete ako slike nonšalantno rasporedite po podu. Ako imate stepenište, slike okačite na zid pored.

Harmonija - Slike ne treba da dominiraju u prostoru, već da ga poboljšaju, zbog čega je važno ne preterivati ni u broju, ni u veličini. Važno je da se postigne efekat harmonije, što ćete najlakše postići ako idete na simetriju. Ako želite da kombinujete slike različite veličine, kao što je kolekcija uramljenih fotografija, pronađite element koji ih ujedinjuje, bilo da je to ram od istog materijala, crno bela izrada, isti motiv. Ako nema simetrije na zidu, harmoniju možete postići pomoću lampe na komodi, ogledala. Gledajte da kad stanete pred zid ništa ne štrči, već da imate utisak da je reč o jednoj kompoziciji.

Motivi - Kad je reč o motivima, možete ići na očigledno, pa u kuhinji izabrati slike i fotografije hrane, u kupatilu neki opuštajući prizor. Neko voli isti motiv u svim prostorijama, pa ima slike i fotografije posvećene jednom gradu, prirodi, moru. Ma kako na prvi pogled delovalo površno da slike kombinujete uz tepih i zavese, morate obratiti pažnju i na ovu, baš zbog prethodno pomenute harmonije. Probajte da uskladite boje, pa ako vam je enterijer u braon i crvenoj boji, neka i slike imaju nešto od tih boja da bi dopunile prostor. Slobodno kombinujte crno-bele sa fotografijama u boji, a zanimljivo deluju i prazni ramovi.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije