OTVOREN PROSTOR: Uređujte kao da postoje zidovi!

M. D.

03. 03. 2018. u 14:15

Najlakše je da osnova bude neutralna, a detalji mogu da budu u jarkim bojama i sa živopisnim šarama

ОТВОРЕН ПРОСТОР: Уређујте као да постоје зидови!

Shutterstock

Poslednjih godina i kod nas je sve popularniji trend koji je nekada bio nezamisliv - da kuhinja, trepzarija i dnevna soba budu u jednoj prostoriji. Ovakav tip organizacije doma, bez vrata, ima prednosti jer je intimniji i vizuelno deluje prostranije, ali samo ako se ispoštuju saveti stručnjaka.


OSNOVNA PRAVILA

Krajnji utisak treba da budu harmonija i usklađenost svih elemenata, a ne haos što se lako može dogoditi u uređenju otvorenog prostora. Zato je dobro da, pre nego što počnete sa uređenjem, zamislite zidove, jer ćete tako o svakoj prostoriji povesti računa. Kada to uradite, razmislite kako ćete ići kroz prostor, jer je važno da on "diše", pa ga ne pretrpavajte nameštajem. Isplanirajte gde ide deo za sedenje, gde ćete da stavite televizor što je česta dilema u otvorenom prostoru.

Kad imate vrata, svaka prostorija može da bude priča za sebe, kada je prostor otvoren sve mora da bude u istom duhu. Najlakše je da radite sa neutralnim osnovama, pa razmislite o tome da glavna boja bude golubije plava ili svetlozelena, a uvek su dobrodošli i zemljani tonovi. Igrajte se detaljima, poput tepiha ili tapeta koji mogu biti u jarkim bojama i sa živopisnim šarama. Pažljivo birajte sofe koje treba da budu različitih oblika i veličine kako bi prostor delovao zanimljivije. Ako otvoren prostor nije preveliki, dobar izbor su ugradne svetiljke na zidu i plafonu umesto podnih lampi.

GDE JE "GRANICA"

Obično je sto taj koji pravi "granicu" između kuhinje i trpezarije, ali danas ima bezbroj mogućnosti za one koji ne žele potpuno otvoren prostor. Između kuhinje i dnevne sobe možete staviti stakleni panel koji će odvojiti dve prostorije, a neće blokirati svetlo. Dobra opcija je i zid koji ide dopola, po visini, pa tako imate malo sakrivenu kuhinju, ili po širini, pa dobijate pult.

Kad je reč o razdvajanju trpezarije i dnevne sobe, u ulozi "graničnika" najčešće se nalazi neki komad nameštaja, obično trosed. Nekad su harmonika vrata imala ovu funkciju, a danas su odlični moderni paravani. Za razdvajanje je odličan i kamin, kao i vitrina sa otvorenim i eventualno osvetljenim policama.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije