Kameni podovi lepi, trajni i - izdržljivi

21. 09. 2016. u 14:15

Prirodni materijal vekovima se koristi za oblaganje različitih površina

Камени подови лепи, трајни и - издржљиви

PRIRODNI kamen je vekovima korišćen za oblaganje podova, a onda su ga vremenom zamenili drugi, jeftiniji, prirodni ili veštački materijali. Mnogo je razloga da odaberete kamene podove, čak i za dnevne sobe ili kupatila, a svakako se odlično uklapaju i u dvorišta.

Kamene pločice unose prirodne boje i teksture u naše domove i izuzetno su izdržljive. Mogu da se koriste u delovima stana gde se dosta boravi i koji su frekventni, kao što su hodnici, kuhinje ali i trpezarije, dnevne sobe i kupatila.

Postoje različite vrste kamena koje možemo da koristimo za oblaganje podova, a izbor će svako da napravi prema karakteristika materijala ali i ceni.

Kamen je lako održavati, on je veoma trajan i izdržljiv, s tim što postoje vrste koje su osetljivije na ogrebotine ili vodu, što samo znači da bi na njemu mogle da se pojave neke fleke ukoliko ga odmah ne očistite, ne i da će biti uništen. Kamen je savršen za kuhinje jer je otporan na udarce.

Među najčešće korišćenim prirodnim materijalima svakako su mermer, granit, škriljac, peščar, a u poslednje vreme i travertin. Ukoliko hoćete uglađene, čiste linije i mozaički izgled, možete da odaberete mermer ili travertin. Mermer će svakako bilo kojoj prostoriji dati luksuznu notu, a travertin će raznovrsnim bojama učiniti da prostor izgleda lepršavo.

Zbog svoje otpornosti kameni podovi se nameću kao dobro rešenje za predsoblja, naročito zato što predstavljaju “nastavak” dvorišta ako je u pitanju kuća. U stanovima su odlični jer će bez problema izdržati “nalet” velikog broja ukućana ili gostiju.

Mnogi se plaše da će kameni podovi biti previše hladni, pa ih zato i izbegavaju. Naravno da to može da se popravi stavljanjem malih stazica ako je, na primer, u pitanju kupatilo, a već smo pisali da su idealno rešenje ukoliko ste se odlučili da stavljate podno grejanje.


ŠKRILJAC

Ukoliko hoćete da imate vrlo otporan pod koji se ne kliza, a ima robustan, neravan izgled, onda možete da koristite pločice od škriljca. NJih ima u različitim bojama i reljefnim oblicima, a možete da ga uklopite i u rustikalni i u moderan stil interijera. Pod od škriljca mnogo je otporniji u odnosu na sve druge i vrlo dobro podnosi vodu.

TRAVERTIN

Travertin je porozni kamen sa prirodnim rupama koje nastaju prilikom njegovog formiranja. Zbog toga što je porozan, što znači da upija tečnost, mora da se nakon postavljanja prelije specijalnom smesom koja će sprečiti i različita oštećenja.

MERMER

I mermer, kao i većina podova od prirodnog kamena, mora da ima neku vrstu spoljašnje zaštite jer je osetljiv. Mermerni pod izgledaće fantastično, ali ćete morati redovno i pažljivo da ga čistite pošto se veoma lako pojavljuju fleke od prosutih tečnosti ili vode.


GRANIT

Ne kaže se džabe “čvrst kao granit”, to je definitivno veoma tvrd materijal zbog čega je važno da se pažljivo postavlja na pod, jer je eventualne greške teško ispraviti. Zbog toga i površina na koju se postavlja mora da bude idealno ravna i takođe čvrsta, da bi mogla da izdrži težinu granita i da se vremenom ne ugiba. Ukoliko postoje i najmanje neravnine, granitne ploče mogu da popuste i puknu.

PEŠČAR

Podovi od peščara su tvrdi, ali je on sam po sebi relativno mekan kamen, što znači da je sklon oštećenjima i ogrebotinama. Može da se ispolira, ali onda treba biti oprezan jer postaje klizav.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Borsa

24.09.2016. 07:44

@ - Odlične su za zdravlje jer stvaraju ljude otpornijim i izdržljivijim