RENOVIRANjE kupatila je obiman i veoma naporan posao, za sve ukućane, čak i za najmlađe koji moraju da budu u blizini radova. Zato se većina odlučuje da to obavi u letnjem periodu, kada je dan duži, đaci su na raspustu, a vreme je toplo pa sve može da bude otvoreno.

Kompletna zamena instalacija, cevi, sanitarija i pločica uglavnom je skupa, a može i da se prilično oduži. Zbog toga je najvažniji savet onima koji se na to odluče - naoružajte se strpljenjem i ne nadajte se da ćete se uklopiti u planirani budžet.

DOGOVORITE CENU UNAPRED

To je mnogo lakše reći nego uraditi. Okvirna cifra za rad svih majstora je oko 1.000 evra. Nažalost, tu nije uključen moler, a krečenje je neophodno, makar plafona. Tokom radova se uvek pojavi i dodatni problem, na primer instalacije zbog tankih zidova, pa je to dodatni trošak. Takođe, ako niste zamenili tablu sa osiguračima, prava je prilika dok se radi kupatilo. Kada se planira renoviranje, malo ko razmišlja o činjenici da majstori šut iz kupatila nose kroz hodnik doma, a možda i još neku prostoriju, pa zidovi kasnije mogu da se očiste od prašine samo krečenjem, što je dodatni trošak.

DA LI JE MATERIJAL UKLjUČEN U CENU

Uglavnom jeste, jer većini odgovara da materijal nabave majstori. Takođe, samo profesionalci dobro znaju kakav je materijal potreban za kupatilo. Oni u materijal računaju: cevi, žice i malter. Najčešće lepak za pločice dodatno naplaćuju, jer količina zavisi od izbora pločica. Što su pločice veće i teže, potrebno je više lepka. Utikači, lajsne, nove cevi za bojler, crevo za mašinu i još bezbroj sitnica ne ulaze u osnovnu cenu, koja se dogovara. Dakle, sa majstorima treba do detalja nabrojati šta sve ulazi u cenu, počev od kesa za iznošenje šuta.

KONSULTUJTE SE OKO SANITARIJA

Sanitarije kupite tek pošto se konsultujete sa komšijama i stanarima koji su već renovirali kupatilo. Naime, zgrade imaju različite zidove i cevi, pa lako može da se dogodi da ne možete da ugradite bide, da toaletna šolja ne može da se izmesti ili montira viseći lavabo. Tek kada se skinu pločice vidi se da li su zidovi "pravi", a tuš kabina može da se ugradi samo ako su pod uglom od 90 stepeni u odnosu na pod. Dakle, najvažnije je čuti tuđa iskustva, a zatim se konsultovati i sa majstorima. Šolju, lavabo i kadu trebalo bi da nabavite pre nego što zamenite cevi.

PLOČICE

Budući da se kupatilo radi jednom u 10-20 godina trebalo bi da se odlučite uvek za kvalitetnije materijale, koji će duže da traju, jer jeftiniji mogu skuplje da vas koštaju na duže staze.

Naravno, uvek imajte u vidu da cev može da pukne već sledeće godine od renoviranja, a u tom slučaju će pločice morati ponovo da se "lupaju". Iz tog razloga, male pločice su mnogo praktičnije od velikih, a izgledaju i dekorativno, samo je potrebno i više lepka. U svakom slučaju, pločice se ne kupuju "knap" - uvek ostavite rezervu u slučaju da se neka slučajno razbije.

KORAK PO KORAK

1.Zalepite izolir trakom preko vrata i ormana debeli najlon

2. Napravite precizan spisak svega što je neohodno za rad majstora i materijal

3. Ne napuštajte stan i ne planirajte odmor van kuće, jer će se posao verovatno odužiti, budući da majstori često u poslednjem trenutku jave da će neki dan da preskoče zbog praznika, crvenog slova ili im je nešto neplanirano iskrslo

4. Sve što treba da se ugradi nabavite pre početka radova

5. Imajte na umu da, što su sanitarije i pločice kvalitetnije, ugradnja je skuplja

6. Novac nemojte da dajete pre završetka radova, čak ni polovinu unapred, osim ako nemate puno poverenje u majstore i iskustvo u radu sa njima

7. Planirani budžet za renoviranje će sigurno biti prekoračen, zato računajte na to blagovremeno.