Ambijentalna rasveta

M. Pavković

27. 06. 2011. u 14:18

Амбијентална расвета
Rasveta je neobično važna u ambijentu, jer njome možete da kreirate atmosferu po želji

Rasveta je neobično važna u ambijentu, jer njome možete da kreirate atmosferu po želji. Osim centralnih tela koja se svode najčešće na velike lustere, toplinu doma upotpunićete ambijentalnim osvetljenjem, zidnim, podnim i stonim lampama.
Pomoću njih možete da stvorite romantičan ili supermoderan ambijent, da naglasite atraktivne komade nameštaja ili kamuflirate eventualne nedostatke kao što su visoke ili niske tavanice, oštećenja na zidu ili podu, stare komade nameštaja...

Rasveta je nezaobilazna stavka pri uređenju enterijera, često i polazna osnova kojoj dekorateri posvećuju mnogo pažnje, jer njenom primenom prostoru daju poseban pečat. Ipak, najvažnije je da se rasvetni elementi uklope u ambijent.

Lampe neobičnih oblika i boja idealne su za moderne stanove u kojima je nameštaj u minimalističkom stilu, svedenih linija. Klasični i rustični enterijeri, u kojima je svaki komad nameštaja vredan pažnje, zablistaće u punom sjaju uz svetlosna tela diskretnije forme i pastelnih tonova.

Poslednjih godina u trendu je LED osvetljenje. Osim što fluorescentni sjaj ostavlja neobično jak vizuelni utisak, pogodan je i kao dopunski i dekorativni vid rasvete. Lampe se ugrađuju u kuhinjske elemente, nameštaj u dnevnom boravku, spavaćoj sobi ili kupatilu.

Danas je gotovo svaki materijal zastupljen u izradi rasvetnih tela, vrlo efektno deluju lampe i lampioni od drveta, ratana i bambusa, kao i modeli od stakla, plastike, kristala, metala, pa čak i papira, koji noću osvetljavaju, a danju ukrašavaju dom.

NAGLASITE ZIDOVE

Atraktivni zidovi, tapete, nalepnice, kao i umetnički predmeti, najbolje će doći do izražaja pomoću adekvatne rasvete. Zidove ćete savršeno naglasiti ako na plafonu iznad njih postavite gipsani "ukras" sa ugrađenim lampicama.

Kada su slike u pitanju, iznad gornjeg rama ili direktno na ram postavite lampu i usmerite je tako da svetlost direktno pada na sliku. Kada isključite ostala svetla, u polutami će delovati apsolutno fascinantno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije