Garnitura za sedenje jedan od najvažnijih komada nameštaja zato što na njoj želite udobno da sedite, ali i takav detalj u ambijentu koji “odmeravaju” pogledi vaših gostiju. Zbog toga ćete se veoma potruditi da ga izaberete i potrudite da bude zaista reprezentativni komad nameštaja u dnevnom boravku. Kada su u pitanju dvosedi, trosedi, fotelje ili ugaone sofe, prema diktatu dizajnera, trenutno preovlađuju moderne linije, kockasti oblici i neobične boje.

Prava koža, posebno kada je kvalitetna, nikada neće izaći iz mode, bar kad je reč o garnituri za sedenje. Udobna je, meka, atraktivna i ostavlja utisak ležerne elegancije. Najveći problem predstavlja čišćenje, jer zahteva specijalna sredstva za negu. Zato nije “zahvalna” u beloj i bež nijansi.

Kao jeftinija varijanta trenutno je aktuelna i ekološka koža, koja istina nije tako trajna kao prava, ali lakše se održava. U zavisnosti od proizvođača može više ili manje da nalikuje pravoj koži, a čisti se vrlo jednostavno - vlažna krpa otkloniće sve tragove prljavštine, pa je dobar izbor ako ste se opredelili za svetle boje za garnituru. Ipak, eko-koža brzo se haba, guli i puca.

Štofani modeli troseda, dvoseda i ugaone ganirture ne moraju da deluju retro. Naprotiv, za izradu sofa kreativni stručnjaci koriste neobične materijale koji su, pre svega, izdržljivi i dekorativni bilo da su glatki, ili bogate strukture.

I kada su boje u pitanju, sve je dozvoljeno. Naravno, ukoliko se adekvatno uklapa u ambijent. Vodite računa da se nijansa garnitura dobro slaže sa bojom zidova, poda i ostalog nameštaja.

Savet plus: prilikom kupovine troseda, ili ugaone garniture, većina se odlučuje za modele sa mehanizmom za spavanje. Ali, pre donošenja takve odluke trebalo bi ipak malo da razmislite. Bez obzira na to što su takvi modeli nesporno praktičniji, oni imaju i kraći životni vek. Zbog ugrađenog mehanizma unutar garniture, ona se relativno brzo ugiba od sedenja i prave se nabori na površini.