Upala uva najviše muči najmlađe mališane

Z. O. J.

petak, 01. 11. 2019. u 18:00

Упала ува највише мучи најмлађе малишане

Depositphotos

Stručnjaci upozoravaju da je većina upala uva kod najmlađih virusne prirode, pa antibiotici nisu uvek ključ za rešenje problema. Infekcije bujaju jer dečji

Čak 70 odsto mališana do navršene treće godine bar jednom preleži upalu uva. U odnosu na odrasle češće obolevaju, jer njihov imunološki sistem nije u potpunosti razvijen, pa nisu u stanju da se na adekvatan način bore sa infekcijom, ističu stručnjaci.

Do upale dolazi i zbog anatomskog izgleda Eustahijeve tube koja je kraća i ravnija nego kod odraslih. Kao takva nije u stanju da obezbedi normalan protok vazduha i ventilaciju između nosa, ždrela i uva. To omogućava lakši prodor mikroorganizama, dovodeći do upale koja može da se prenese i na srednje uvo.

Akutna upala uva kod najmlađih najčešće počinje prehladom i začepljenjem nosa. Veoma je bolna, često praćena povišenom temperaturom, zbog čega su deca izuzetno razdražljiva.

U poslednje vreme stručnjaci upozoravaju da je većina upala uva kod najmlađih virusne prirode, na šta treba obratiti posebnu pažnju. Antibiotici nisu uvek ključ za rešenje problema jer ne deluju na viruse, upozoravaju stručnjaci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije