Inteligencija se nasleđuje od majke

T. L.

sreda, 16. 10. 2019. u 09:14

Интелигенција се наслеђује од мајке

Depositphotos

Stručnjaci tvrde da inteligencija dolazi od X hromozoma, pa su dva puta veće šanse da tu osobinu dete nasledi od majke, koja igra važnu ulogu i u negenetskom delu, kroz snažnu vezu koja se ostvaruje

KOLIKO će dete biti inteligentno, umnogome zavisi od majke - pokazalo je istraživanje naučnika iz Sijetla. Za to su, tvrde naučnici, krivi hromozomi koji su odgovorni za prenošenje gena. Poznato je da žene imaju XX, a muškarci XY hromozome, a kako stručnjaci tvrde da inteligencija dolazi pravo od tih X hromozoma, dva puta su veće šanse da se nasledi od majke.

Istraživanje je otkrilo i da majke igraju izuzetno važnu ulogu u negenetskom delu. Tako je rasprostranjeno mišljenje da snažna veza sa majkom detetu pruža osećaj sigurnosti, koji ga čini ušuškanim i radoznalim da istražuje svet oko sebe, pružajući mu samopouzdanje da rešava probleme.

Ali, ne treba zanemariti ni ulogu očeva u razvoju inteligencije deteta, jer se mnogo toga što utiče na nju, kao što su intuicija i emocije, nasleđuje upravo od tate.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije