Batine usporavaju razvoj veština

T. L.

petak, 13. 09. 2019. u 20:41

Батине успоравају развој вештина

Depositphotos

Naučnici još istražuju ovu temu, ali nedavna studija pokazala je da postoji negativna veza između batina u detinjstvu i daljem razvoju deteta

U poslednje vreme sve se ređe može (ili sme) čuti da je batina iz raja izašla. Ono što je nekada bilo podrazumevajuće sredstvo u vaspitanju, danas je gotovo ozloglašeno. Naučnici još istražuju ovu temu, ali nedavna studija Donald i Cuker medicinske škole pokazala je da postoji negativna veza između batina u detinjstvu i daljem razvoju deteta.

Istraživači su zaključili da što je mališan više puta fizički kažnjavan u ranom uzrastu, veće su šanse da ima problem sa pisanjem, čitanjem, kritičkim prosuđivanjem, socijalizacijom i emocionalnom pismenošću.

Naučnici su otkrili da je dve trećine dece, od 5 godina pa nadalje, imalo bar jednu stagnaciju u razvoju veština, a da je 44 odsto njih dobijalo batine u prethodnom periodu, dok je ostatak bio samo prekoren.

Ispostavilo se da su mališani koje su roditelji tukli u ranom detinjstvu imali pet puta veće šanse da razviju problem u učenju jezika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Zigula37

14.09.2019. 00:02

Aaaa pa onda svi do 2000 godine od postanka sveta su sputavani i unazadjivani e sad ce da procvetamo uz vase prosvetljenje i odgajanje prognoziram brzu propast porodice braka drustva drzave i planete ali samo nek NVO budu zadovoljne.