ZDRAVA ishrana, aktivan boravak napolju i dobra higijena najvažniji su za očuvanje pozitivnih efekata na imunitet koje su deca imala tokom leta zbog dužeg boravka na svežem vazduhu nego inače, naročito morskom, i više fizičke aktivnosti.

Da bi mališani i po povratku u vrtiće i školske klupe ostali zdravi, dr Tatjana Radosavljević, pulmolog, kao mere prevencije savetuje zdravu ishranu, često pranje ruku i provetravanje prostorija.

- Deci bi sada trebalo davati da jedu što više svežeg voća i povrća, pre svega onog koje je bogato vitaminom C - kaže dr Radosavljević. - Mališani koji su osetljiviji trebalo bi čak i da uzimaju suplamente vitamina C. Bitne su i namirnice bogate cinkom, jer je ovaj mineral poznat kao "ubica" virusa. Njega najviše ima u mesu, mlečnim proizvodima, ribi, pivskom kvascu, integralanim žitaricama, jajima...

Dobre higijenske navike su takođe važne da imunitet ostane jak po završetku leta.

- Potrebno je da dete redovno pere ruke, da nauči da to radi posle svake aktivnosti - kaže naša sagovornica. - Vrlo značajno je da koristi maramicu kada kija i da svaki put izduva nos ako u njemu kojim slučajem ima sekreta.

Prostorije u kojima se kolektivno boravi trebalo bi što češće provetravati.

- Ustajao vazduh je vrlo pogodan za umnožavanje i širenje virusa, zato bi, dok je napolju još toplo, trebalo što češće luftirati prostorije - kaže dr Tatjana Radosavljević.