Finska revolucija školstva

T. L.

petak, 09. 08. 2019. u 14:41

Финска револуција школства

Depositphotos

Finci su uneli revoluciju u obrazovni sistem. Njihovi đaci će sada proučavati, recimo, Drugi svetski rat iz perspektive više predmeta, kao što su matematika, geografija i istorija

KADA bismo se ugledali na Fince, čiji je obrazovni sistem godinama jedan od najboljih na svetu, ostali bismo bez klasičnih predmeta. I više bismo se bavili timskim radom, u kojem nastavnik ne drži "govore", nego razgovara sa učenicima. Naime, Finci su uneli pravu revoluciju, odlučivši da deca u školama više neće učiti gradivo podeljeno na istoriju, biologiju, matematiku, hemiju, već će različite pojmove i pojave iz tih nauka proučavati na interdisciplinaran način. Tako će njihovi đaci sada proučavati, recimo, Drugi svetski rat iz perspektive više predmeta, kao što su matematika, geografija i istorija.

U okviru novog modula "Rad u kafiću", učenici će usvajati znanja iz ekonomije, engleskog jezika i veština komunikacije. Akcenat će u svemu biti na timskom radu, a svo gradivo će se učiti kroz diskusije, umesto tako što nastavnik priča, a deca slušaju i ćute, pa na kraju jedva postave pitanje o nečemu što ih zanima. Ili ih ne zanima.

Državni plan da se ukinu tradicionalni predmeti iz nastavnog programa najradikalniji je potez na koji su se Finci odlučili. Novi sistem će za početak biti predstavljen samo starijim učenicima. Oni će biti privilegovani da izaberu teme koje žele da proučavaju tokom školovanja i koje smatraju važnim za svoju buduću karijeru. Vodiće se računa o individualnim sklonostima i sposobnostima, pa deca više neće morati da se bave stvarima koje ih ne zanimaju i koje im loše idu. Takođe će se podići i stepen stručnosti i nivo samopouzdanja, na čemu Finci insistiraju.

- Potrebe učenika se konstantno menjaju - kaže Marjo Kilonen, šef sektora za obrazovanje u Finskoj. - Stari obrazovni sistem je bio od koristi učenicima početkom prošlog veka, ali veštine koje oni moraju da razviju kako bi ostvarili uspeh u 21. veku nemoguće je savladati ukoliko se i dalje držimo arhaičnih metoda.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Blagoslov

09.08.2019. 15:28

Zato Finske dece nema na takmicenjima iz matematike , fizike , hemije , biologije...zato sto su mnogoooo pametni. Nasa deca i nase obrazovanje su ZAKON.

Mile

09.08.2019. 16:05

Prava revolucija bi bilo kada bi poceli da uce istinu o ulozi svoje drzave i naroda u II s. ratu . Na internetu svi Finci tvrde da su oni zrtve i da su im se slucajno podudarili interesi sa Hitlerom, pa su u odbrani vrsili opsadu Lenjingrada , gde je umrlo preko Milion ljudi . Verno su sluzili Hitlera i on je u njih imao neograniceno poverenje , koje su opravdali ! Upoznali smo i mi na svojoj kozi te pacifiste , Ahtisarija i Rantu !

E svašta

09.08.2019. 16:25

kad naučiš onda sledi povezivanje! To poslednje nama nedostaje. Deca ne mogu baš sve da biraju, biće da postojiodgovornost odraslih. Mada se roditelji maksimalno trude da je izbegavaju.

Kant

09.08.2019. 17:30

U najmanju ruku je naivno izucavati istoriju 2. sv. rata ukoliko se krece od pogresnih premisa. Njih najcesce odredjuju pobednici a mogu nastati i kao rezultat kompleksa i frustracija, kao sto je to slucaj sa aktuelnim tumacenjem istorije NDH u Hrvatskoj.

Дане

09.08.2019. 18:01

Зашто ми узимамо те глупости од система?! Тај систем није за нас! Ја као наставник дајем вам предлог да преузмете јапански систем школства, ако вам не одговара овај наш! Нека деца уче одмах поштовање, дисциплину, да помаже родитељима,пријатељима,а и држави у којој живи! Шта кажемо?! Ха?

Рашо

09.08.2019. 22:48

А зашто је прећутана кључна чињеница да у Финској постоји искључиво државно образовање и никаквих приватних школа нема. Објашњење је једноставно и "сурово" истинито: "образовање није и не може да буде бизнис"!