ZAŠTO JE ZNAČAJNA ŠKOLA RODITELjSTVA: Poligon za najvažniju životnu ulogu

Tatjana LOŠ

četvrtak, 18. 07. 2019. u 09:20

ЗАШТО ЈЕ ЗНАЧАЈНА ШКОЛА РОДИТЕЉСТВА: Полигон за најважнију животну улогу

Depositphotos

Namenjena je mladim majkama, a pre svega trudnicama, a predavanjima rado prisustvuju i njihovi partneri koji žele da savladaju tehnike nošenja i uzimanja bebe, kupanje, prepovijanje...

ZAHVALjUJUĆI Školi roditeljstva, 15.000 mama i tata je za 18 godina lakše i mirnije "uplovilo" u najvažniju ulogu. Izrastajući u značajnu instituciju, usrećila je beskrajno mnogo roditelja. Pripremila ih za novu, sasvim drugačiju fazu života. Pomogla im da razreše dileme, otklone sumnje, prebrode brige. Osokolila ih da se hrabro uhvate u koštac sa izazovima zvanim - biti roditelj. I to odgovoran. Predavanja, obuke, seminari, radionice - tako izgleda program Škole roditeljstva, čiji je autor i organizator Nada Lazić. Sagovornica "Života plus" kaže da su zadovoljno proslavili punoletstvo, prisetivši se svih faza "odrastanja" kroz koje su prošli. Imali su lepu startnu misiju, ali nije bilo lako pokrenuti projekat, jer u Srbiji priča o značaju pripreme za roditeljstvo nije bila previše osvešćena. A, zašto je važno da takva jedna ustanova postoji?

- Škola je namenjena mladim majkama i roditeljima, a pre svega trudnicama - kaže Nada. - Organizuju se predavanja koja mogu ravnopravno da pohađaju i partneri, jer će u našoj školi dobiti dragocene savete o jedinstvenom životnom iskustvu za koje ih niko nije pripremao - roditeljstvu. Tim stručnjaka pomaže mladom paru da na pravilan način prevaziđe probleme sa kojima se susreće.

Lekcije iz roditeljstva su definitivno nešto što je dobro da se savlada i usvoji. A, pritom se tako razbijaju i najupornije predrasude po tom pitanju.

- Na predavanjima i radionicama polaznice mogu da saznaju sve o zdravim načinima za održavanje trudnoće, fiziologiji trudnoće kroz trimestre, pripremi za porođaj, samom porođaju, značaju majčinog mleka i dojenja, laktaciji, matičnim ćelijama, periodu posle rođenja koji nazivamo babinje, odgajanju i nezi novorođenčeta, emotivnom razvoju bebe od prvog dana, promenama koje roditeljstvo unosi u brak. I još mnogo toga. Mi smo angažovali tim lekara - pedijatara, defektologa, terapeuta, psihologa, stomatologa i drugih stručnjaka čije iskustvo i znanje pomažu roditeljima da izgrade svoj put ka stvaranju zdrave porodice - navodi sagovornica.

Roditelji dece svih uzrasta u ovoj školi mogu da nauče da odgovore na pitanja u vezi sa razvojnim potrebama mališana, kao i kako da sa njima ostvare odnos poverenja, razumevanja i ljubavi. Po završetku jednomesečne edukacije, polaznici dobijaju diplomu - diplomiranog roditelja, a na završnom predavanju i primerak besplatnog priručnika za trudnice Nade Lazić "Od zdravih roditelja do zdravog potomstva".

Među projektima koje je Škola roditeljstva pokrenula je i onaj koji je nedavno privukao pažnju - "Mamino mesto za dojenje".

- Klupe u parkovima glavnog i većih gradova Srbije su naša želja da mame izađu iz kuće i slobodno nahrane i prepoviju svoju decu. Osnovni cilj naše inicijative je podrška dojenju na svakom mestu i da se u svakom trenutku zadovolje potrebe bebe - kaže autor Škole sa prosečno 90 polaznica mesečno, koje im se na kraju najviše zahvale na stečenom samopouzdanju.

I treba reći da je procenat prisutnosti muškaraca na predavanjima 50 odsto, što je, kako kaže Nada, dovoljan pokazatelj da je i jači pol zainteresovan da se uključi u pripremu za odgovorno roditeljstvo.

- Oni najčešće žele da savladaju tehnike nošenja i uzimanja bebe, kupanje, prepovijanje... Sve ono što ih očekuje posle izlaska bebe iz porodilišta - otkriva sagovornica.


PROJEKTI ZA PONOS

SAGOVORNICA ponosno nabraja projekte koje su pokrenuli za 18 godina postojanja:

* Besplatna Škola roditeljstva

* Susreti sa roditeljima i bebama do šest meseci starosti

* Klub mama dojilja

* Radionice "Od zdravih roditelja do zdravog potomstva"

* Obuka zdravstvenih radnika za psihofizičku pripremu trudnica za porođaj - Prenatal

* Obuka za instruktore masaže za bebe - IAIM

* Marte Meo - komunikacioni program prihvaćen kao uspešna metoda za prirodno podsticanje komunikacije osoba koje imaju izražene teškoće u ostvarivanju kvalitetnih interakcija sa drugima

* Tri akreditovana kursa: "Značaj i prednosti isključivog dojenja", "Timski rad u psihofizičkoj pripremi trudnica za porođaj" i "Škola roditeljstva" za zdravstvene radnike"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Јасмина

06.08.2019. 14:25

Хвала госпођи Нади и њеном вредном тиму на дивном искуству давне 2011. Да још дуго и плодоносно радите!