Faktor 50 pola sata pre sunčanja

I. KOVAČIĆ

09. 06. 2019. u 13:53

Фактор 50 пола сата пре сунчања

Depositphotos

Čak i u predsezoni, i ako vam se čini da je sunce blago, decu treba zaštititi od zračenja

UKOLIKO dečja koža izgori na suncu, šteta koja nastane ne može da se popravi. Negativan uticaj sunčevog zračenja ima kumulativan efekat, koji se obično ispoljava u adolescenciji. Dermatolog Margita Mijušković iz Kliničkog centra Srbije kaže da do štetnih efekata ne bi došlo, važno je da se izbegava boravak na suncu od 10 do 17 časova, da se pre izlaska proverava UV indeks, i da se deca mažu kremom sa visokim zaštitnim faktorom.

- U važne mere prevencije svrstavaju se i nošenje šeširića, naočara za sunce i odeće od prirodnih materijala, gušćeg tkanja - kaže dr Mijušković. - Trebalo bi imati u vidu da osim vode i pesak reflektuje UV zrake, pa je koža deteta, čak i kada je pod suncobranom, izložena štetnom zračenju.

Pre svakog izlaska na bazen ili plažu potrebno je da se koža zaštiti odgovarajućim kremama.

- Za decu se savetuje zaštitni faktor 50 - kaže dr Mijušković. - U slučaju da dete ima tamniju kožu u obzir može da dođe i faktor 35, ali je generalna preporuka do bude 50. Kremu bi trebalo naneti pola sata pre izlaska i ponovo je namazati za dva sata. Ako se dete kupa tada je potrebno da se koža najpre dobro osuši, a zatim, svaki put po kupanju, nanovo namaže.

Pri izboru krema naša sagovornica savetuje da to ne budu neki "bezimeni" već preparati proverenih proizvođača:

- Važno je da zaštitna krema bude vodootporna, jer tako štiti kožu i dok je dete u vodi. Osim toga, deca sa atopijskim dermatitisom ne bi trebalo da koriste kreme koje sadrže oksibenzon i oktokrilen - kaže dr Mijušković.

Poseban oprez se savetuje kod dece koja imaju veći broj mladeža i koja u porodici imaju karcinom kože.

- Kada je reč o izraženijem oprezu, tu se svrstavaju i deca do šest meseci čiju kožu nikako ne bi trebalo izlagati suncu - kaže dr Mijušković. - Bebe bi trebalo da budu u "debeloj" hladovini, jer retko tkanje suncobrana i tende ne štiti dovoljno. I tada je potrebno u vrlo tankom sloju naneti im zaštitu samo na otkrivene delove tela.


POSLEDICE

DECA koja izgore na suncu, naročito pre druge godine života, imaju ogroman rizik od razvoja karcinoma, a najčešće melanoma.

- Melanom kod dece je izuzetno redak, ali u pubertetu, između 15. i 19. godine, on se vrlo lako razvija kod onih koji nisu bili adekvatno zaštićeni od sunčevih zraka - kaže dr Mijušković. - Melanom u ovom uzrastu čini sedam odsto svih maligniteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Мита

09.06.2019. 16:50

Запањен сам текстом. Мала деца уопште не треба да се сунчају. Само дебела хладовина за њих.