Ples za kreativne i posvećene princeze

Tatjana LOŠ

30. 05. 2019. u 14:54

Rekreativno bavljenje baletom. On mnogo utiče na pravilan razvoj dece, kako fizički tako i psihički. Kada treniramo sa najmlađima, obavezno moramo da napravimo dve pauze, da se izgrlimo i izljubimo

Плес за креативне и посвећене принцезе

Foto Privatna arhiva

BALET su snovi pesnika koje je neko shvatio ozbiljno - zapisao je francuski književnik Teofil Gotje o omiljenoj teatarskoj igri mnogih devojčica. Iako je ples evoluirao, pa danas deca plešu na najrazličitije koreografije i pohađaju časove igre čija imena ne možemo ni da upamtimo, balet je preživeo. I sva ona čarolija koju je sa sobom nosio otkako je prvi put "zalepršao" podijumom.

Da devojčice i dalje maštaju da budu balerine, nestrpljivo iščekujući da obuku triko i obuju baletanke, a onda sa punđicom na glavi pokupe aplauze publike, potvrđuje nam Sanja Flanjak iz Umetničkog centra "Adađo NB". NJihova najmlađa balerina ima dve i po, a najstarija 11 godina.

- Prvo što se skoro svakoj devojčici svidi su trikoi ili kostimi za čas, kao i šminka i šljokice za nastup - kaže Sanja. - To su vrlo često razlozi zbog kojih i one najmlađe žele da postanu balerine.

Sagovornica "Života plus" kaže da za bavljenje baletom u baletskim studijima i centrima starosna granica ne postoji. Uglavnom dolaze deca uzrasta od dve i po do devet godina, ali devojčice imaju mogućnost i posle desete da nastave sa časovima. Između osme i desete godine, male balerine koje pokažu želju, sposobnost i talenat mogu da upišu prvu godinu niže baletske škole. A, ukoliko dete pokazuje interesovanje za muziku i ples, može da krene u baletsko zabavište već sa dve i po godine. Ono će, kroz kompozicije, igru i koreografije prilagođene njegovom uzrastu, već tada učiti osnove baleta. Praktično sa cuclom u ustima.

- Posebnost našeg centra i naših princeza je to što svaki čas započinjemo sa mnogo ljubavi i zagrljaja. Kada treniramo sa najmlađima, obavezno moramo da napravimo dve pauze, da se izgrlimo i izljubimo, inače se neka od balerina rastuži jer me nije bubila (ljubila). Često se čuje na času: "Ja tebe vovim najiše na setu" - kaže kroz osmeh Sanja.

Svaka grupa ima program prilagođen uzrastu.

- Uvek počinjemo zagrevanjem, vežbama na parteru koje utiču na pravilan razvoj dečje muskulature, a zatim igramo koreografije pomoću kojih podstičemo muzikalnost i memoriju. Sa najmlađim balerinama radimo najjednostavnije korake. Hodanje na prstima, na petama, skokiće, okrete. Jednom mesečno balerinice imaju mogućnost da istaknu svoju maštu u kreativnom delu programa - objašnjava sagovornica.

Stručnjaci pozdravljaju svaku fizičku aktivnost i hobi kao matricu pravilnog razvoja mališana. Tako roditelji mogu da računaju da će upisom dece na balet biti sigurni da rade u njihovu korist.

- Balet je zahtevna disciplina za koju je potrebna velika posvećenost. Ali on zaista mnogo utiče na pravilan razvoj dece, kako fizički tako i psihički. Zahvaljujući korektivnim vežbicama činimo dobro našim leđima, jačamo kičmeni stub, predupređujemo loše držanje tela i deformitet stopala i kičme - navodi Sanja.

Često se, međutim, govori i o mukama kroz koje prolaze balerine, a koje su najvidljivije na stopalima koja krvare i bolna su. Da li neke devojčice zbog toga odustaju od igre uprkos ljubavi?

- One koje se rekreativno bave, ne mogu da dođu do te, "surovije" strane baleta. Nama je, naravno, bitno da što bolje savladaju materiju, ali ukoliko ih nešto boli, ne forsiramo ih. Najbitnije je da našim princezama pokažemo na koji način da ispolje kreativnost i maštu, da ih oslobodimo straha koji svi imamo na javnim nastupima, a najlepši deo ovog zajedničkog "posla" je druženje - kaže sagovornica.


RAZVIJA SAMOPOUZDANJE

ISTRAŽIVANJA pokazuju da je bavljenje baletom ulaganje i u razvoj zdravih navika i socijalnih veština.

- On nas uči disciplini i lepom ponašanju. Deca su organizovanija i posvećenija onome što rade, a već sa prvim nastupima i takmičenjima podstičemo i njihov takmičarski duh. Razvijaju sigurnost, socijalizuju se, oslobađaju se straha i treme, stiču samopouzdanje, putuju i stiču nova iskustva - navodi sagovornica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije