MALjAVOST kod novorođenih beba često je uzrok zabrinutosti roditelja i sumnji na endokrinološke probleme. Međutim, najčešće se radi o lanigo dlačicama, koje spontano nestaju u prvim mesecima života.

Pedijatar dr Dejan Jonev iz Doma zdravlja Čukarica kaže za "Novosti" da je nakon rođenja uobičajeno da novorođenče ima manji ili veći broj dlačica.

- Fine, mekane, paperjaste dlake kod novorođenčeta nisu nikakva retkost. One su svetlog pigmenta, pa su često nevidljive. Ukoliko mogu da se vide, pigmentacija je jača, ali takođe će spontano nestati - kaže dr Jonev.

Nalaze se po leđima, ramenima, ušima i čelu bebe. Nestaju u prvim nedeljama, u pojedinim slučajevima i mesecima života.

- One su vrlo retko znak problema i ukoliko nisu guste i jake, nema potrebe za zabrinutošću. Ipak, ukoliko traju duže od šest meseci ili godinu dana, potrebno je obaviti endokrinološki pregled - kaže dr Jonev.

Ove dlačice nastaju za vreme fetalnog razvoja i predstavljaju normalan deo trudnoće. Najčeće opadaju već između 33. i 36. nedelje starosti fetusa. Njihova prirodna uloga je da štite kožu od oštećenja plodove vode i da imaju funkciju zaštite ploda u materici.