Kad pate zbog ljubavi

Ž. P.

25. 01. 2019. u 09:12

Vaš tinejdžer u poslednje vreme sluša tužne ljubavne pesme, kada ga nešto pitate odsutan je, nema apetit, zatvara se u sobu...

Кад пате због љубави

Depositphotos

VAŠ tinejdžer u poslednje vreme sluša tužne ljubavne pesme, kada ga nešto pitate odsutan je, nema apetit, zatvara se u sobu..? Vrlo je verovatno da se zaljubio. I da zbog toga pati.

To su samo neki od simptoma tinejdžerske ljubavne patnje, koja ponekad može da postane vrlo duboka, sa ozbiljnim posledicama.

Iako odrasli na to uglavnom odmahuju rukom, u stilu "proći će samo od sebe", stručnjaci smatraju da je neophodno da u tim trenucima sa njima toplo i nežno porazgovaraju.

Ana Kandare Šoljaga, doktorka i autorka knjige "Tinejdžeri - praktični vodič za roditelje", upozorava da biti ostavljen sa 15 može da bude gore nego kada se to desi u 30. Zato je, dodaje, važno da se roditelji tu nađu kao prijatelji i podrška, a ne kao "policajci".

- Ako krenete pristupom uterivanja straha, zatvorićete komunikaciju, ozbiljno narušiti odnos između vas i vašeg deteta - savetuje doktorka.

- Važno je da sa njim razgovarate i da ga posle raskida podržite, jer biti ostavljen u tom uzrastu može da bude veoma opasno.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije