Da li ste strog ili popustljiv roditelj

Ž.P.

10. 01. 2019. u 14:28

Да ли сте строг или попустљив родитељ

Depositphotos

Autoritativni roditelji su izuzetno zahtevni. Oni postavljaju rigidna pravila, ali istovremeno poštuju potrebe mališana

ONAKO kako vaspitavate dete, takvo će i biti kada poraste - tvrde pedagozi iz SAD, koji su, na osnovu studija, došli do zaključka da postoje tri osnovna tipa vaspitanja.

* Autoritativni roditelji su izuzetno zahtevni. Oni postavljaju rigidna pravila, ali istovremeno poštuju potrebe mališana. Iako uvek traže precizno objašnjenje za sve što deca žele ili traže, u isti mah su spremni da ih saslušaju i uvaže njihovo mišljenje. Stručnjaci kažu da je ovo najbolji pristup i da su tinejdžeri iz takvih porodica poslušni, imaju svoje "ja" i ne upadaju u nevolje.

* Popustljivi roditelji ne postavljaju nikakva pravila niti granice. Kod njih vlada široka demokratija. Skoro uvek su na strani deteta, izlaze im u susret i ispunjavaju im ne samo potrebe i želje, već i hirove. Problem je što ih njihova deca kada porastu ne doživljavaju kao autoritet, pa ih ne poštuju previše, a nemaju poštovanje ni prema drugima.

* Roditelji koji kontrolišu svaki korak svoje dece, postavljaju im jasna pravila i granice, ali ne objašnjavaju razloge za to. Ne žele da slušaju mišljenje mališana, nego sve mora da bude po njihovom. Upravo deca koja su vaspitavana na ovaj način imaju najveće šanse da izrastu u delinkvente ili osobe sklone porocima.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije