Pasivno pušenje deci kvari zube

petak, 28. 12. 2018. u 09:25

Пасивно пушење деци квари зубе

Depositphotos

Upoređujući podatke o deci iz pušačkih i nepušačkih porodica, utvrđeno je da izloženost dimu kod četvoromesečnih beba udvostručuje rizik od karijesa

ZA dečji karijes su krivi i pušači, odnosno duvanski dim - pokazalo je istraživanje japanskih naučnika. Na osnovu rezultata do kojih su došli kada su sproveli studiju, i objavili je u časopisu Britich Medical Journal, tim stručnjaka je zaključio da od toga stradaju čak i bebe od nekoliko meseci.

Stručnjaci su analizirali zdravstveno stanje 75.000 dece, rođene između 2004. i 2010. godine, kao i podatke sa redovnih kontrola sa nula, četiri, devet, 18 i 36 meseci. Njihove mame su morale da popune upitnike o stepenu izloženosti deteta duvanskom dimu, tokom trudnoće pa do treće godine života.

Kod 6,8 odsto dece utvrđene su direktne posledice pasivnog pušenja i karijesa, dok je u 13.000 slučajeva konstatovan karijes mlečnih zuba. Upoređujući podatke o deci iz pušačkih i nepušačkih porodica, utvrđeno je da izloženost dimu kod četvoromesečnih beba udvostručuje rizik od ove boljke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije