Tinejdžeri: Haos u glavi, nered u sobi

26. 12. 2018. u 20:46

Um tinejdžera nije sposoban za planiranje. Zbog toga je u njihovoj sobi uvek haos. Za to je kriv njihov um, a ne volja. Oni ne daju sebi dovoljno vremena da srede stvari pre nego što započnu nešto drugo

Тинејџери: Хаос у глави, неред у соби

Depositphotos

KREVET i orman vašeg adolescenta izgledaju kao da je u prostoriji "pala atomska bomba"? Tako je i prirodno - poručuje Frensis DŽensen, neurolog sa Univerziteta u Pensilvaniji. Kao mama, a onda autorka knjige "Mozak tinejdžera", uspela je da pronađe opravdanje za adolescentsko ponašanje koje sve nervira. Pošto je analizirala misaone procese, zaključila je da um tinejdžera nije sposoban za planiranje. Zbog toga je u njihovoj sobi uvek haos.

- Organizacija za većinu tinejdžera nije prioritet - tvrdi DŽensenova. - Oni su jednostavno neuredni, zato što ne daju sebi dovoljno vremena da srede stvari pre nego što započnu nešto drugo. Za to je kriv njihov um, a ne volja. Tinejdžeri nemaju pristup frontalnim moždanim režnjevima, zbog čega su skloni promenama raspoloženja i izlivu besa. Razumite ih i oprostite im, jer je to jače od njih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije