Rani pubertet

17. 12. 2018. u 20:58

Na pojavu ranog puberteta kod devojčica značajno utiču hemikalije u parfemima, kremama za ruke i losionima za telo. Ovaj uticaj je primećen i kod dece čije su majke u trudnoći koristile kozmetiku sa određenim supstancama

Рани пубертет

Depositphotos

HEMIKALIJE pronađene u parfemima, kremama za ruke i losionima za telo mogu da izazovu rani pubertet kod devojčica, pokazuju istraživanja.Oni koji su izloženi određenim supstancama u dečjem periodu, ili deca čije su majke tokom trudnoće koristile kozmetiku punu hemikalija, ranije će ući u tinejdžersku fazu, pokazalo je najnovije istraživanje.

Hemijska supstanca dijetil ftalt, koja se koristi u parfemima i kozmetici, ove godine je zabranjena u zemljama EU u značajnim koncentracijama.Primećeno je da mladi koji su rano izlagani metil- parabenu, supstanci koji se nalazi u kremama i losonima za ruke, takođe ranije ulaze u pubertet.

U istraživanju Univerziteta u Kaliforniji potvrđeno je da ove hemikalije utiču na ženski hormon estrogen. Nalazi su značajni, jer je potvrđeno da su žene koje ranije prolaze kroz pubertet pod većim rizikom od raka dojke i jajnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije