Prvorođeni su gojazniji

Ž. P.

05. 06. 2018. u 21:23

Metabolizam bebe ne dobija dovoljno nutrijenata, pa izgrađuje više masnih stanica kao zaštitu za buduća teška vremena

Прворођени су гојазнији

Shutterstock

Prvorođena deca su punija i krupnija od svoje braće i sestara - tvrde naučnici sa Univerziteta Okland. Novozelandski istraživači su sproveli studiju tokom koje su uporedili trudnoće 30.000 žena. Zaključak do kojeg su došli je da su prvorođena deca imala 30 odsto veći rizik da umru na rođenju u odnosu na braću i sestre. Upravo je ta komplikacija u trudnoći majke razlog njihove kasnije gojaznosti.

- Metabolizam bebe ne dobija dovoljno nutrijenata, pa izgrađuje više masnih stanica kao zaštitu za buduća teška vremena - objasnili su naučnici.

Oni ne negiraju i da za gojaznost prvorođene dece može da bude kriva činjenica da ih roditelji više "nutkaju" hranom, jer su prvi, pa se stalno brinu da ne ostanu gladni. Nepotrošene kalorije se tada skladište u masnim stanicama iz kojih se kasnije teško oslobađaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Dušan Milovic

06.06.2018. 08:32

Treba roditelji da više vode računa, o ishrani svoje dece. Da forsiraju voće povrće, hranu koja nije sa visokim kalorijama

Bejbisiterka

06.06.2018. 12:58

da trče i jurcaju sa drugom decom po parkovima i igralištima. 1,5 do 2sata svakog dana to radim. Rastu vitki i vešti!! I, naravno, da se vaspitavaju pri tom.