Tinejdžerima potrebno 12 sati sna

T. L.

18. 03. 2018. u 13:50

Ukoliko ste "uhvatili" svog tinejdžera da je opet spavao deset sati, nemojte da ga grdite, jer mu je otprilike toliko sna i potrebno

Тинејџерима потребно 12 сати сна

Shutterstock

Ukoliko ste "uhvatili" svog tinejdžera da je opet spavao deset sati, nemojte da ga grdite, jer mu je otprilike toliko sna i potrebno. Tako tvrdi dr Džodi Mindel, stručnjak za dečji san, koji je napravio proračun koliko sati bi deca trebalo da spavaju u kom uzrastu.

- Adolescentima je zaista potrebno devet do 10 časova sna da bi se normalno razvijali - kaže Mindel. - Znam da vama ponekad izgleda da se oni bespotrebno izležavaju, ali pustite ih, na to imaju pravo i za to imaju opravdanje.

Stručnjak nas uverava da je predškolcima potrebno još više sna, i to čak 12 u kontinuitetu. Isto toliko bi trebalo da noću spavaju mališani između druge i treće godine, s tim što oni treba da spavaju i sat-dva u toku dana. Tek kada napune četiri godine, deca ne moraju da spavaju danju, ali je važno da imaju dovoljno sati efektivnog sna noću, kako bi normalno rasla i razvijala se.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije