Naučite dete verbalnoj samoodbrani

M. J. M.

19. 12. 2017. u 15:16

Dečja usta ne lažu, odnosno da mališani kažu ono što misle, pri čemu mogu da budu vrlo surovi i da uvrede svog vršnjaka u igri ili školi

Научите дете вербалној самоодбрани

Shutterstock

POZNATO je da dečja usta ne lažu, odnosno da mališani kažu ono što misle, pri čemu mogu da budu vrlo surovi i da uvrede svog vršnjaka u igri ili školi. Zato bi trebalo da što pre naučite vaše dete verbalnoj samoodbrani, savetuje Jelena Holcer, dipl. pedagog i direktor Škole za roditelje.

- Što ranije naučite dete verbalnoj samoodbrani, to bolje za njega. Na uvredu, etiketiranje, kritiku, dete mora da kaže vršnjaku da mu to smeta. Ali, ako to izgovori mirnim, stidljivim glasom, to neće sprečiti malog nasilnika da ga i dalje maltretira, kaže sagovornica. - Zato ga, kao na času glume, naučite da zaustavi nasilnika svojim stavom, glasom i ozbiljnim izrazom lica, može i da vikne "prestani to da radiš, užasno mi smeta". Ako, ga to ne zaustavi, može da se okrene i ode, da se fizički udalji od onoga ko ga vređa ili da se obrati vama ili nastavniku - ističe pedagog.

U zavisnosti od situacije, dete mora da nauči koji su mu načini samoodbrane na raspolaganju, to je nešto što je na roditeljima, jer dete u školskom uzrastu neće naučiti niko drugi osim roditelja, zaključuje naša sagovornica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Igor

19.12.2017. 15:25

Ovo je i moja majka meni govorila, a ona videla diplomu nije.Od nase dece pravimo osteljive pahuljice, nista ne ocvrscuje bolje od surove kritike.

Vlada Legenda

19.12.2017. 16:05

Ma koja princeza je smislila ovo!Kakvo cveće i leptiri,kako oni prema detetu tako i ono prema njima!