Tinejdžerima treba 10 sati sna

M. J. M.

20. 11. 2017. u 15:40

Тинејџерима треба 10 сати сна

Shutterstock

Deca svakih deset godina ulaze u pubertet tri meseca ranije, pa tinejdžerski uzrast počinje između devete i dvanaeste godine

NEDOSTATAK sna je najčešći tinejdžerski zdravstveni problem koji podjednako utiče na njih i njihovu okolinu, tvrde naučnici. Svetska zdravstvena organizacija procenila je da deca svakih deset godina ulaze u pubertet tri meseca ranije, pa tinejdžerski uzrast sada počinje već između devete i dvanaeste godine.

Među mnogobrojnim fizičkim i psihičkim promenama u tom dobu, istraživanja su pokazala da se tipično tinejdžersko ponašanje, svadljivost, razdražljivost, bahatost prema roditeljima, mogu objasniti nedovoljnom količinom sna. Retki su oni koji spavaju po desetak sati, koliko je njihovom telu i umu potrebno, dok prosečni tinejdžer spava samo oko šest sati.

Zato većina ima smanjenu koncentraciju i pamćenje, emocionalnu nestabilnost i veću sklonost depresiji, povećano agresivno i neprimereno ponašanje, veći rizik od nespretnosti i povreda, probleme s kožom, veću potrebu za nezdravom hranom, kofeinskim i energetskim napicima, veći rizik od zloupotrebe droga itd.

Pratite koliko spava noću vaše dete i motivišite ga da ide na spavanje i budi se u isto vreme. Vikendom naravno može da ima više slobode, ali bolje je da kod buđenja ne bude razlika veća od dva sata od uobičajenog vremena. Smislite neke zgodne nagrade kojima ćete ga podsticati da uhvati zdrav ritam spavanja i buđenja. Nije preporučljivo čitanje ili gledanje nečega što može izazvati strah ili razbuđivanje. Sat vremena pre spavanja bolje je da ne gleda ni u kakve ekrane, jer emituju plavičasto svetlo koje sprečava sintezu hormona potrebnog za zdrav san.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije