Sigurno ste već i sami uverili da pohvale imaju čudesnu moć, naročito kada su deca u pitanju.

- Nekada se verovalo da na povučenu, introvertnu decu bolje deluju pohvale i nagrade, dok nemirna, živahna deca više reaguju na kritike, kazne, zabrane. Međutim, danas znamo da pohvala ima više pozitivnog efekta nego kritika, bez obzira na temperament deteta i da pohvala, kao ni ljubavi ne može biti previše, niti one mogu biti preterane - kaže dipl. pedagog, Jelena Holcer, direktor "Škole za roditelje".

- Previše pohvala neće "razmaziti" dete, već neuspostavljanje određenih granica ponašanja, ističe naša sagovornica. Kada se roditelji ponašaju kao da su njihova deca u svemu izuzetna, potpuno nesvesni šta u kom uzrastu dete može i treba da zna, kada ne uspevaju da svojim vaspitnim pristupom postignu određena ponašanja kod deteta, ona postaju razmažena, tačnije, naviknuta da im je sve dopušteno. S druge strane, nisu sve pohvale podjednako kvalitetne, na primer, kada kažete detetu "Baš si ti dobar dečak", ili "Ti si mamin anđeo", niste pohvalili nikakvo konkretno ponašanje.

- Zato su mnogo korisnije one pohvale kojima možete da utičete na neko njegovo ponašanje ubuduće, a kojima konkretno ističete ono čime ste zadovoljni, kao na primer: "Odlično si nacrtala taj crtež, ali mi se posebno sviđa...". Važno je da uvek pronađete nešto konkretno što ćete izdvojiti da pohvalite - preporučuje naša sagovornica.

A što su pohvale konkretnije, direktnije i jasnije, imaće i veći efekat na dete.

- Iako se vama možda nešto podrazumeva, važno je da detetu jasno kažete čime ste zadovoljni - zaključuje naš stručnjak.