Sa bebom u šetnju od prvog dana

I. K.

10. 06. 2017. u 11:02

Doktorka Nevenka Raketić, pedijatar i imunolog oradinacije "Dr Raketić" kaže da novorođenče odmah može u park

Са бебом у шетњу од првог дана

Shutterstock

ZABLUDA je da beba može napolje tek 40 dana od rođenja. Doktorka Nevenka Raketić, pedijatar i imunolog oradinacije "Dr Raketić" kaže da novorođenče odmah može u park.

Idealno vreme za šetnju rano jutro do 10 sati i posle podne od 18 do 20 časova.

- Bebe bi isključivo trebalo šetati po parkovima i drugim uređenim zonama, dakle dalje od saobraćajne i druge buke - kaže dr Raketić. - Tokom šetnje beba nikako ne bi smela da bude direktno na suncu već uvek u poluhladu. Što se tiče izbora garderobe, dete bi trebalo obući u skladu sa vremenskim prilikama, kao što se oblače i roditelji. Jedino što je obavezno je šeširić kao zaštita, a ako je mnogo toplo čarapice nisu potrebne. Veoma je važno i da bebina koža koja nije pokrivena garderobom bude zaštićena kremom sa faktorom 50 plus, koja u sebi sadrži hemijske i mehaničke filtere. Dakle, reč je o izboru kvalitetne medicinske zaštitne kreme.

Uz adekvatnu garderobu i zaštitu, dr Raketić savetuje da se bebi daje i voda jer je to značajno za hidrataciju.

Izlazak na vazduh i boravak na suncu za novorođenče imaju veliki značaj jer blagi sunčevi zraci doprinose sintezi vitamina D3 koji je ključan za kosti, zube i jačanje imuniteta, a koji se ne nalazi u majčinom mleku.

- Naravno da se bebama od rođenja uvodi suplementacija vitaminom D, ali su i njegovi prirodni izvori podjednako značajni - upućuje dr Nevenka Raketić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Milisav

10.06.2017. 13:08

Ovo vazi za banjske uslove dok u Beogradu sa deponijama koje gore mesecima , raznim stamparijama koje oslobadjaju toksicne gasove i automobilima koji bez ikakve kontrple zagadjuju vazduh tokom 24 sata, 364 dana u godini ovo nije bas preporucljivo...