Ograničite im sok!

T. L.

09. 06. 2017. u 17:16

Morate podvući crtu i odrediti dnevnu količinu soka da ne bi deci ugrozili zdravlje

Ограничите им сок!

Shutterstock

UZ svaki obrok ili poslasticu, vaše dete traži čašu soka? A da se ne bi ljutilo ili odbilo da jede, vi mu bez razmišljanja svaki put ispunite želju. Istina je da mališani vole sokiće jer su slatki i ukusni, ali morate podvući crtu i odrediti dnevnu količinu soka da ne bi ugrozili zdravlje.

Lekari stalno ističu da su sokovi, čak i oni na kojima piše da sadrže 100 posto voća - čista hemija. Uz to su prepuni šećera, visokokalorični su i izazivaju gojaznost, usporavaju metabolizam i pospešuju nastanak dijabetesa i karijesa, pogotovo kada se piju polako, gutljaj po gutljaj i šećer u njima uništava gleđ.

Zbog toga je Američka pedijatrijska akademija preporučila roditeljima da deci ograniče unos soka, a da im uopšte ne daju dok ne napune godinu dana. Do treće godine je poželjno da piju samo pola čaše dnevno, do šeste tri četvrtine čaše, a do 18. godine jednu čašu soka ili 2 dl na dan. I odrasli bi trebalo da doziraju konzumiranje, jer su voda, sveže ceđeno voće i čajevi daleko zdraviji i potrebniji organizmu. S obzirom na to da je ispijanje soka navika, a ne potreba organizma, potrudite se da pomognete detetu tako što ćete mu davati zdrave tečnosti.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

НБА

09.06.2017. 17:28

Никола Јокић је пио по 2-3 л кока коле дневно и постао је милионер у 20-ој години живота + нема никаквих здравствених проблема + ослично говори енглески.

Анти Антифа

10.06.2017. 06:04

@НБА то не значи да неће умрети пре тридесете