Roditelji loše navike prenose na potomke

T. L.

28. 01. 2017. u 20:32

Ako ne želite da usvoje vaše loše navike, povedite računa o svojim svakodnevnim ritualima, koji mogu da "upropaste" mališane

Родитељи лоше навике преносе на потомке

Thinkstock

ONO što vi radite, radiće i vaša deca. Zato, ako ne želite da usvoje vaše loše navike, povedite računa o svojim svakodnevnim ritualima, koji mogu da "upropaste" mališane.

* Zaluđenost tehnikom

Ako po ceo dan sedite ispred TV ekrana, na svakih pet minuta proveravate mejlove, poruke i telefon, nervirate se što je internet spor, kako očekujete da se dete ponaša drugačije? Tako gubite autoritet kada mu naredite da prestane sa igricama i gledanjem crtaća.

* Neredovna i nezdrava ishrana

Vi ručate kad stignete i to uglavnom brzu hranu, a tražite od deteta da redovno jede, unosi vitamine i minerale. Nemoguće. Mališan mora da vidi da i vi radite to što od njega očekujete.

* Ležete i ustajete kasno

Iako volite da noću "vilenite" i spavate do kasno, potrudite se da se promenite zbog dece, jer svojim primerom treba da pokažete da mora da legne na vreme, a ne kada mu padne na pamet.

* Ogovarate druge pred ukućanima

Ukoliko pred najmlađima bez zadrške pričate loše o komšijama, vaspitačici, nastavnicima, rođacima, dete će to usvojiti kao normalan obrazac ponašanja.

* Lenjost i neodgovornost prema poslu

Često "bežite" sa posla, odlažete izvršenje zadataka, mrzi vas da održavate higijenu stana i dete sve to vidi, pa će se i ono najverovatnije tako ponašati kad odraste.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije