Tako mali, a sujetni

T. L.

10. 12. 2016. u 08:11

Da li deca mogu da budu sujetna? I te kako. Psiholog Vajn Kiler tvrdi da je ovo osećanje veoma izraženo kod nekih mališana

Тако мали, а сујетни

Shutterstock

Da li deca mogu da budu sujetna? I te kako. Psiholog Vajn Kiler tvrdi da je ovo osećanje veoma izraženo kod nekih mališana i da, ukoliko se ne ublaži u ranoj fazi, može da bude opasno u kasnijim godinama.

- Čim primetite da vam je dete sujetno, počnite da radite sa njim - savetuje psiholog. - Ako vas kažnjava jer mu niste posvetili dovoljno pažnje, kinji brata ili sestru kada mu kažu nešto što mu se ne dopada, omalovažava vršnjake koji ne žele da igraju po njegovim pravilima, znači da odgajate potencijalno problematično dete. A, takvo u budućnosti niko neće poštovati i zato će biti bez prijatelja.

Kiler savetuje da u tom slučaju nipošto ne povlađujete detetu, već da na njegove napade sujete odgovarate oštro. Morate mu staviti do znanja da ne sme tako da se ponaša, da nije on mera svih stvari i da mora da poštuje roditelje i drugove, uvažava tuđe mišljenje i želje, a ne samo da "tera" po svom.

- Razgovarajte sa njim dok ne shvati da nije jedini na svetu, budite jasni i strogi, dosađujte mu pričom ako treba - poručuje psiholog.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije